Hlavní obsah

Zadnice, šaškárny, exkrementy. Volební kampaň vrcholí

Právo, Karolina Brožová

Při pohledu na právě probíhající volební kampaň zřejmě řadě voličů vytane na mysli, že horší už to být nemůže. Politici takřka rezignovali na smysluplné sliby a raději se předhánějí v tom, kdo občany víc šokuje. Účastníky této „soutěže“ lze hledat v celé republice.

Foto: archiv

Jeden z billboardů v Litvínově

Článek

Na Facebooku pro ni vznikla stránka Český politický bizár. „Otevřená radnice, vyšpulená zadnice“, tak zní volební heslo hnutí Otevřená radnice v Litvínově, které tamním obyvatelům na billboardu jednoduše naservírovalo pozadí svých kandidátek do zastupitelstva města.

Lídr hnutí Daniel Volák, bývalý člen ODS a náměstek ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, přitom tvrdí, že jeho hlavním cílem je bezpečné a čisté město. „Kdyby to bylo na mně, tak kriminálním živlům připravím peklo,“ prohlásil.

Foto: archiv

Jeden z billboardů v Litvínově

Uzdu své fantazie popustili i kandidáti Strany svobodných občanů. Roman Kříž se například s heslem „Pravý senátor“ směje na Pražany z billboardů oděn v rouchu starověkých Římanů. Nic dalšího už voličům nesděluje. „Mně připadá, že na billboard je hrozně těžké vymyslet něco, co by oslovilo lidi,“ řekl Kříž.

„Vysvětlit, co by člověk chtěl, co by bylo třeba. Lidé nemají čas si tam něco číst. Hesel a nesmyslných slibů je spousta. Cílem bylo spíš zaujmout a odlišit se od ostatních,“ vysvětlil Kříž Právu své pohnutky.

Zřejmě podobně se k volbám postavila i plzeňská kandidátka svobodných Lenka Brčková, která na billboardu s korunou na hlavě hlásá: „Kníže má kohouta, já mám korunku.“ Spíš jako omyl pak působí volební heslo Oldřicha Lahody z ostravské LEV 21, který slibuje „podporu tradičních profesí a nezaměstnanosti“.

„Začne cirkus” 

Netradičně svou kampaň pojali i zástupci parlamentních stran. Poslanec Stanislav Berkovec z hnutí ANO například nazpíval volební klip, se kterým se snaží prorazit v komunálních volbách ve Slaném.

„Ano, ano, ano, i ve Slanym bude líp, jenom tady musíme trochu uklidit,“ zpívá v klipu, zatímco se prohání ulicemi s košťátkem nebo nahý hraje na ukulele ve fontáně. Svůj hit stvořili i Starostové a nezávislí pro Hradec Králové. Do komunálního klání nasadili Doktora Rappera a jeho píseň Hradec Mazec.

„Možná si říkáš, on je dost divnej, na Hradci je skoro drogově závislej,“ rapuje kandidát Jan Tomš.

Prapodivně působí i volební klip beze slov ČSSD v Uherském Brodě. Na videu je ke zhlédnutí fotografie kandidátů, jak se máchají ve vodě, a heslo „Brodíme se pro Brod“.

Do pomyslné síně slávy zvláštností letošní kampaně se zapsalo také hnutí Pro Prahu a jejich motto „Ulice bez psí stolice“ a tvrzení kandidáta Jiřího Skalického „Mám rád naše psy, ne jejich hovna“ nebo mostečtí zelení a nezávislí, kteří slibují: „Konec šaškáren, pravý cirkus teprve začne.“

Útoky vandalů

Mostečtí mají ještě širší výběr z bizarností. Hana Jeníčková za hnutí Mostečané Mostu bez skrupulí svým krajanům oznamuje: „Těším se na post primátorky, nezklamu vás.“ Jde však o antikampaň volebního konkurenta.

Jak to tak bývá v průběhu každé kampaně, i letos jsou plakáty politiků terčem vandalů. Na masivní útok si stěžují zejména Svobodní. Nejen že se ohradili proti přelepování svých plakátů stranou ODS, mluvčí Kateřina Kašparová tvrdí, že jejich reklamu ničil i člen Strany zelených.

„Zvláštní také je, že někde je kostka svobodných celá pořezaná a vedle ní stojí kostka TOP 09 úplně netknutá,“ řekla Právu.

Za cíl výtržníků však neslouží pouze její strana. Nápisy „mafie“ čmárají útočníci také na plakáty hnutí ANO, Pro Prahu nebo TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám