Hlavní obsah

Senát posvětil služební zákon i s „budižkničemy”

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senát ve středu schválil služební zákon ve znění předloženém Sněmovnou, tj. i s politickými náměstky, jež prezident Miloš Zeman označil za „budižkničemy” a varoval, že kvůli nim normu vetuje. Pro hlasovalo 47 senátorů, proti 15.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlasování v Senátu

Článek

Výsledná podoba je kompromisem, na němž se dohodly koaliční strany se Sněmovní opozicí. Z návrhu tak zmizelo například zavedení generálního ředitelství státní služby. Zeman varoval, že bude-li jeho případné veto přehlasováno, mohl by se obrátit se stížností na Ústavní soud. [celá zpráva]

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci uvedl, že se spolu s vládou pokusí u prezidenta za zákon orodovat. [celá zpráva]

Kritika ze všech stran

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) navrhl, aby se komora návrhem nezabývala a zbavila se tak odpovědnosti za přijetí „paskvilu“, který podle něj nebude v současné podobě platit ani několik měsíců a bude muset být novelizován. Návrh však senátoři odmítli.

Ještě kritičtější byli k návrhu senátoři Vladimír Dryml a Jan Veleba (SPO). Veleba kritizoval především politické náměstky, kteří podle něj budou především nekompetentními politickými trafikanty bez adekvátní kvalifikace. Na nedostatky normy upozorňoval i Libor Michálek a další senátoři.

Došlo tak na Kuberova slova, který varoval, že nejprve budou senátoři návrh dlouze kritizovat, aby jej následně hladce schválili. Po dvou a půl hodinách se tak skutečně stalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám