Hlavní obsah

Jourová europoslancům připomněla, že byla ve vazbě: Znám cenu svobody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká eurokomisařka Věra Jourová, která se bude v evropské komisi věnovat resortu spravedlnosti, ochrany spotřebitelů a rovnosti pohlaví, v písemných odpovědích na otázky europoslanců zmínila svou nezávislost i to, že je týmovou hráčkou. Jourovou ve středu čeká slyšení před výborem EP.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO)

Článek

"Důvěru veřejnosti v práci Evropské komise lze zajistit jedině tehdy, když bude zcela nezávislá a bez jakéhokoli vnějšího vlivu. Přísahu týkající se nezávislosti beru velmi vážně. Mohu ujistit Evropský parlament, že jsem pečlivě zajistila, že se vyhnu jakýmkoli vazbám na ekonomickou činnost, které by vedly ke střetu zájmů," napsala Jourová europoslancům.

"Nebudu vyhledávat ani přijímat pokyny od žádné vlády ani jiného subjektu a zdržím se jakéhokoli jednání, které je neslučitelné s povahou mé funkce," dodala.

Nevládní organizace Corporate Europe Observatory (CEO) před pár dny vznesla vážné pochybnosti v souvislosti s politickým spojením Věry Jourové s ministrem financí a významným podnikatelem Andrejem Babišem. Jourová na to tehdy reagovala tím, že "nerozumí, v čem by měl možný střet zájmů spočívat". Podezření označila za spekulace, které ji mrzí, a zdůraznila svou nezávislost. [celá zpráva]

Zmínila i osobní zkušenost s justicí

Hned na úvod Jourová v odpovědích europoslancům uvedla, že je poctěna tím, že byla navržena na funkci eurokomisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost žen a mužů. "Budu silným hlasem a horlivým zastáncem těchto politik, jak v rámci komise, tak i směrem k okolnímu světu," uvedla česká eurokomisařka.

Zdůraznila, že má hluboký smysl pro povinnost pracovat pro dobro druhých. "Jsem především politička a oddaný zastánce těch kroků, které vylepší životy občanů, které zastupuji," dodala.

Členové EP se jí zeptali i na kvalifikaci a zkušenosti, které jsou podle ní důležité v souvislosti s její novou funkcí. V této souvislosti se Jourová zmínila také o svém nezákonném umístění do vazby v roce 2006.

Stíhání Jourové
Kriminalisté Jourovou obvinili v říjnu 2006 za to, že údajně přijala od tehdejšího starosty Budišova Ladislava Péti dvoumiliónový úplatek za prosazení dotace z evropských fondů na opravu budišovského zámku. Její stíhání bylo v létě 2008 zastaveno s tím, že skutek, pro který byla obviněna, se nestal.

"Má kariéra mi přinesla řadu pozitivních zkušeností, ale rovněž i ty nejobtížnější chvíle v mém osobním i profesním životě. Principy svobody a bezpečnosti jsou pro mě obzvláště důležité i vzhledem k tomu, že jsem byla v roce 2006 neoprávněně obviněna a držena měsíc ve vyšetřovací vazbě. Naštěstí jsem byla plně rehabilitována soudy," uvedla česká politička.

"I když bych tuto zkušenost nedoporučovala, dala mi jedinečnou možnost nahlédnout do toho, jak důležitá je vláda práva v trestním řízení. Když si projdete touto zkušeností, začnete chápat, co to znamená být konfrontován s jasnou nespravedlností. I to je důvod, proč tak odhodlaně zdůrazňuji svobodu jednotlivce, kterou považuji za nejvyšší hodnotu, která by měla být podporována a chráněna," dodala Jourová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám