Hlavní obsah

Klaus: Západní propaganda vůči Rusku je směšná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý prezident Václav Klaus nesouhlasí s „nepřátelstvím” politických elit v Evropě a Spojených státech vůči Rusku. Uvedl to v rozhovoru pro britský týdeník The Spectator. Klaus také neopomněl znovu kritizovat Evropskou unii.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Vztah Západu vůči Rusku je podle Klause založen na falešném a zastaralém pohledu na tuto zemi.

„Propaganda Spojených států a Evropské unie vůči Rusku je opravdu směšná a nemohu ji přijmout," uvedl Václav Klaus v rozhovoru s redaktory The Spectator.

„Vzpomínám si na jednoho člověka v naší zemi, který v určitém období zastával pozici ministra zahraničí, a ten mi říkal, že nenáviděl komunismus natolik, že nebyl schopen ani číst Dostojevského. Obávám se, že současná propaganda proti Rusku je založena na podobném argumentu a způsobu myšlení,” dodal.

Podle Klause někteří politici přenášejí svou nenávist vůči někdejšímu komunistickému režimu na Rusko. „Strávil jsem většinu života v komunistickém Československu za sovětské nadvlády. Ovšem rozlišuji mezi Sovětským svazem a Ruskem. Ti, kteří nejsou s to pochopit rozdíl, se prostě nedívají otevřenýma očima,” cituje list Klause.

„Svým americkým a britským přátelům vždy říkám, že i když politický systém v Rusku je jiný než ten v našich zemích a že bychom v takovém systému žili neradi, srovnávat současné Rusko s (bývalým sovětským lídrem) Leonidem Brežněvem je hloupé," zdůraznil Klaus.

Evropskou unii je třeba nahradit

Václav Klaus se v rozhovoru věnoval i problematice současné Evropské unie. Soudí, že EU již nelze reformovat a že je nutné ji nahradit nějakou „organizací evropských států”, která by byla pouhým sdružením volného trhu a neusilovala o politickou integraci.

Neopomněl zmínit svou zkušenost ze sametové revoluce z roku 1989. „Když jsme začali měnit mou zemi, zcela záměrně jsme nepoužívali termín 'reforma' – používali jsme slovo 'transformace', protože jsme chtěli systémovou změnu. Podobnou systémovou změnu dnes potřebuje Evropa,” tvrdí Klaus.

Případné britské referendum o dalším členství Británie v EU s možností ukončení tohoto členství by podle Klause bylo „silným signálem”. „Byl jsem velmi rozzloben, dokonce i za komunistické éry, kdy jsem se díval na Británii přes železnou oponu, že se Británie na začátku 70. let rozhodla opustit EFTA (Evropského sdružení volného obchodu) a přidat se k EEC (Evropskému společenství),” citoval Klause britský web.

Reklama

Výběr článků

Načítám