Hlavní obsah

Poslanci schválili zrušení poplatků u lékaře a za recept

Novinky, jas
Aktualizováno

Sněmovna schválila zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Od příštího roku by tak měl zůstat pouze 90korunový poplatek za návštěvu pohotovosti. Zruší se poplatky za návštěvu ambulantních specialistů i poplatky za recept. Pro hlasovalo 113 poslanců, proti 31. Normu nyní posoudí Senát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

Vláda měla zrušení regulačních poplatků v programovém prohlášení. Výpadek příjmů poskytovatelů zdravotních služeb má být kompenzován prostřednictvím navýšení platby za tzv. státní pojištěnce o 4,2 miliardy korun.

KSČM se nepodařilo prosadit, aby byly regulační poplatky zrušeny jako celek ani snížení ochranného limitu pro pacienty. Ten zůstane na stávající úrovni.

Regulační poplatky prosadil od roku 2008 někdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. ČSSD a KSČM se je pokoušely zrušit již v minulosti. Stokorunový poplatek za pobyt v nemocnici zrušil od ledna Ústavní soud. Nynější koalice se jej rozhodla ani ve snížené podobě (60 korun) neobnovovat.

Sněmovna rovněž souhlasila s odkladem zavedení povinných elektronických receptů o tři roky. Do Senátu poputuje rovněž norma o regulaci zdravotnických prostředků. Ty doposud nejsou jednotně regulovány, a proto má být zaveden jednotný registr.

Reklama

Výběr článků

Načítám