Hlavní obsah

Havárie aut, autobusu a požár. Záchranáři nacvičovali v tunelu Blanka

Praha

Simulovaná nehoda dvou osobních aut, následný požár a havárie autobusu plného lidí zaměstnala ve čtvrtek v pražském tunelovém komplexu Blanka hasiče, záchranáře i policisty. Prověřovali tak spolupráci při zásahu v nově vybudované stavbě. Záchranáři při z vraků vyprostili pět vážně zraněných a jednoho mrtvého, dalších třicet lidí se podle scénáře lehce zranilo.

V tunelu Blanka se stala dopravní nehoda. Na místě zasahovali záchranáři, hasiči i policisté, vše bylo jen cvičněVideo: Novinky

 
Článek

Nehoda se stala v jednu hodinu odpoledne nedaleko výjezdu na Letnou. Do několika minut na místo dorazily jednotky hasičů, záchranářů a policejních vyšetřovatelů. Havarovaná vozidla byla plná zraněných a zkrvavených lidí, řidiče osobního auta museli záchranáři vyprostit pomocí speciální techniky. Řidiči autobusu nebylo po čelním nárazu pomoci. Jednoho z těžce zraněných přepravil policejní vrtulník.

„Já jsem byl na první pocit spokojen, ale pro mě je samozřejmě stěžejní ta komunikace s ostatními složkami. Ta je velice důležitá. Nicméně mouchy vidím vždycky. Byly to různé komunikace, povolávání těch podpůrných složek jako například pohřební služby. Byly tam nějaké chybičky v transportu zraněných, ale nic podstatného. U takových nehod nikdy nic nejde podle daného scénáře,“ vysvětlil Miloš Němec, velitel zásahu Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy.

„Na místě bylo zhruba 50 hasičů, 35 figurantů, 8 dvojčlenných posádek rychlé zdravotnické pomoci. Nechyběl ani lékař či terénní vozidlo Atego, které dokáže převézt až 11 pacientů najednou. Nahoře zasahoval zdravotnický Golem, který by v případě potřeby byl schopen poskytnout zázemí pro třídění pacientů. A nechyběl ani vrtulník, který převezl těžce zraněného pacienta do Motolské nemocnice,“ dodala mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Jiřina Ernestová.

Termín otevření nejistý

Všechny složky integrovaného záchranného systému zvládly taktické cvičení bez větších komplikací a dá se říct, že jsou na případné nehody v tunelu připraveni.

Termín otevření tunelu, který město vyjde na 36,9 miliardy korun, stále není znám. Náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) ve čtvrtek přítomným novinářům potvrdil, že nejzazší termín je duben příštího roku.

„Stále ale jednáme o tom, abychom mohli stavbu otevřít dříve. Aktuálně se mluví o únoru,“ doplnil. Za „zbožné přání“ označil možnost, že by se první řidiči projeli tunelem ještě před koncem roku.

Cvičení v téměř dokončeném tunelovém komplexu vyšlo na několik tisíc korun, řekl na místě primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Už dřív se přitom na webu magistrátu objevila objednávka na přípravu a dokumentaci cvičení za 2,3 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám