Hlavní obsah

Fenomén Babiš slábne, ČSSD sílí

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlna popularity fenoména české politiky Andreje Babiše a jeho ANO jako by dosáhla vrcholu a postupně slábne. Ani koblihy už nezabírají. Dva týdny před obecními a senátními volbami již třetí zářijový průzkum potvrdil, že ČSSD pomalu, ale jistě náskok babišovců stahuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Zatímco ještě v létě hnutí ANO lámalo rekordy a sociální demokracii válcovalo o 15 procent, rozdíl mezi oběma stranami se nyní zmenšil na pouhého půl procenta. Podle ve středu zveřejněného průzkumu CVVM by babišovci ve volbách do Sněmovny sice zvítězili se ziskem 28 procent, ČSSD by ale byla těsně druhá s 27,5 procenta.

Andrej Babiš rozdával koblihy v metruVideo: Novinky

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přitom v květnu ANO vedlo v některých průzkumech o deset procent a v červenci dokonce o 15 procent. Podle nejnovějšího zjištění by proti červnu soc. dem., kdy měla 24 procent, posílila o 3,5 procentního bodu. ANO by za stejnou dobu naopak o bod oslabilo. Lídr hnutí Babiš si ale z průzkumů těžkou hlavu nedělá.

„Jsem v pohodě, pro mě je podstatné, jak se na mě tváří lidé, za kterými jezdím. Lidé z ČSSD jsou lépe cvičeni prodávat do médií své populární až populistické návrhy,“ zašpičkoval pro Právo na konkurenci.

Pozor na unáhlené závěry 

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) řekl Právu, že pokud se trend potvrdí, bude to pro jeho stranu pozitivní zpráva. „Přičítal bych to tomu, že lidé vnímají každodenní práci ministrů ČSSD na plnění našeho volebního programu,“ podotkl Hamáček.

Foto:

Srovnání vývoje preferencí před a po prázdninách

Politolog Tomáš Lebeda ale varoval před unáhlenými závěry. „Z čísel není jasné, zda se k ČSSD přidávají nějaké sociální skupiny, voliči jiných stran či nerozhodnutí voliči, nebo naopak počet nerozhodnutých voličů roste, což je pro interpretaci dat klíčové,“ uvedl pro Právo.

Navzdory Babišovým slovům jde tento měsíc už o třetí průzkum, který dosvědčuje oslabování babišovců na straně jedné a posilování ČSSD na straně druhé.

Podle TNS Aisa by ČSSD proti červnu získala o procento víc (17 procent), zatímco babišovci by oslabili z 31 procent na 25,5 procenta. Podle Medianu soc. dem. v září proti červenci měli o 1,5 bodu víc (21,5 procenta), ANO za stejnou dobu přišlo o půl bodu a mělo by 22 procent.

Fiasko Úsvitu 

Obě strany by ale díky posilování soc. dem podle odhadů Práva mohly vytvořit koalici s pohodlnou, možná i třípětinovou ústavní většinou ve Sněmovně a obejít se bez KDU-ČSL. Ve středu zveřejněný průzkum CVVM dále ukázal, že by třetí skončili komunisté (14 procent), za nimi TOP 09 (9,5 procenta), ODS (7,5 procenta) a lidovci (6,5 procenta).

Fiaskem by volby skončily pro Okamurův Úsvit přímé demokracie, který by získal jen 1,5 procenta a do Sněmovny by se tak hnutí neprobojovalo. Stejného výsledku by dosáhli piráti. Zelení by dostali jedno procento hlasů. Pětiprocentní hranici pro vstup do dolní komory by Úsvit nepřekonal ani podle zářijového průzkumu STEM, který mu přisoudil 3,9 procenta.

Naopak podle TNS Aisa by se okamurovci těsně probojovali s pěti procenty. Centrum pro výzkum veřejného mínění provedlo aktuální průzkum mezi 8. až 15. září. CVVM se dotazovalo celkem 1017 občanů starších patnácti let v celé republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám