Hlavní obsah

Senátorem zdarma? Chytlavá kampaň

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Funkce senátora by měla být čestná a neplacená. S takovým nápadem přišla sexuoložka Laura Janáčková, která za hnutí ANO kandiduje do horní komory v Praze 1. Jenže u politiků s tímto nápadem pohořela.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Laura Janáčková

Článek

„Senát by neměl být zašívárnou vyžilých politiků. Pokud budu zvolena, tak předložím návrh, aby byla funkce senátora čestná a bezplatná,“ řekla novinářům Janáčková. Jelikož chce jít příkladem, tak slíbila, že se svého platu senátorky vzdá a dá ho na charitu. [celá zpráva]

Janáčková přiznala, že jde o její nápad a že ho v ANO, za které kandiduje jako nestraník, nekonzultovala. Přesto doufá, že ostatní politiky o svém záměru přesvědčí. „Ale všechny práce, které si vymyslím, jsem dotáhla do konce,“ dodala.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předvolební plakát Laury Janáčkové, která kandiduje na Praze 1 do Senátu za ANO, umístěný v blízkosti magistrály u Hlavního nádraží v Praze.

Lídrovi ANO a ministru financí Andreji Babišovi se Janáčkové nápad líbí. „To by byl ideální stav, služba občanům zdarma. Já tak dělám poslance a ministra,“ sdělil Právu.

V Senátu se chce Janáčková ale hlavně věnovat zlepšení zdravotnictví, navrhuje například zřízení funkce ombudsmana pro pacienty, pojišťovnou plně hrazené umělé oplodnění pro ženy do 40 let a viagru pro muže s poruchou erekce.

Politici z nápadu nejsou nadšeni

Politici oslovení Právem se k radikální změně postavení senátorů stavějí negativně. „Je to takový ten laciný populismus, který v kampaních nabízejí lidé, kteří nemají žádný program, se kterým by mohli být lidem prospěšní,“ sdělil Právu premiér a lídr ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka je nápad z říše sci-fi. „Paní Janáčková může jít příkladem. Osobně bych spíše viděl proměnu na komoru regionů, kde by brali plat krajského zastupitele nebo hejtmana či radního a zároveň by plnili funkci druhé komory,“ uvedl Bělobrádek.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek také označil návrh Janáčkové za populismus. „Myslím, že paní doktorka Janáčková se zařadila do proudu ANO. Navrhuje přesně to, o čem je přesvědčena, že její posluchači chtějí slyšet, tedy ryze populistické věci. Co je zadarmo, to nic nestojí,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám