Hlavní obsah

ODS na dně. Členy prosí o pomoc

– Praha
Právo, Jan Martinek

Dluhy šplhající až ke 42 miliónům, z toho šest a půl miliónu na zdravotním a sociálním pojištění, srazily ODS několik týdnů před volbami ke dnu. Předsedu Petra Fialu finanční krize strany přivedla až k prosbě o finanční pomoc od všech 17 944 členů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala prosí členy ODS o finanční pomoc.

Článek

ODS k tomu zřídila zvláštní transparentní účet u Komerční banky a Fiala členy vyzval e-mailem, aby do vyschlé stranické kasy přispěli. Sám šel příkladem a věnoval straně třicet tisíc korun.

„Přišlo mi to jako dobrý nápad. Třeba právě proto, že já také nechci mít nic společného s minulostí ODS, ale chci mít něco společného s její budoucností,“ dodal Fiala k prosbě. Účet se jmenuje „Pro ODS, pro budoucnost“.

„ODS se o své peníze dobře nestarala. Což nevylučuje, že někteří členové ODS se o její peníze opravdu starali. Stranická kasa je prázdná a o svých dluzích si můžeme přečíst ve všech novinách,“ je napsáno v e-mailu, který Fiala právě dnes rozesílá všem členům a jehož text má Právo k dispozici.

Nepořádek ve financích podle Fialy sráží stranu dolů a oslabuje její důvěryhodnost. Fiala Právu včera řekl, že jej k takovému kroku vedly především spontánní reakce členů a podporovatelů ODS na mimořádném kongresu 5. září.

Gesto může přilákat sponzory

„Lidé mi říkali, že chápou, že nás dluhy zatěžují, ačkoliv nikdo, kdo v současné době v ODS je, za ně nemůže. Mají pocit, že to stojí za to, aby se na tom podíleli sami,“ poznamenal předseda.

Kolik by ODS dobrovolnými příspěvky od členů mohla vybrat, Fiala sám netuší.

„Řídím se heslem: nic nečekej, nebudeš zklamán. Já jsem dal částku, jakou dát mohu, a čekám, že se najdou lidé, kteří se ke mně přidají,“ řekl.

„Kolik jich bude, to se uvidí. Určitě nemůžeme spoléhat na to, že jednou sbírkou vyřešíme minulé financování ODS, ale když přispějeme na to, abychom si s dluhy poradili rychleji, je to jen dobře,“ dodal Fiala, podle kterého by jeho gesto mohlo snadněji přilákat i sponzory.

ODS nyní pracuje na splácení svých dluhů u státu, má nastavený splátkový kalendář. Do zadlužené strany si před kongresem rýpl i bývalý úřadující předseda a dnes šéf jihočeské ODS Martin Kuba – hlavní kancelář podle něj dluží i jihočeské buňce.

Členové ODS platí roční příspěvky kolem tisíce korun, každé sdružení si ale částku stanovuje jinak. Ženy na mateřské, studenti a důchodci platí méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám