Hlavní obsah

Lékař, který zbytečně trápil děti, o své nemoci ví 20 let

Právo, Jiří Hardoš

Bývalý primář dětského oddělení klatovské nemocnice Jiří Havránek (42), který podle policie v důsledku psychické choroby svými zákroky trýznil dětské pacienty, v úterý přiznal, že byť o své nemoci věděl, zaměstnavateli o ní neřekl.

Foto: Petr Eret, ČTK

Klatovská nemocnice

Článek

V rozhovoru pro televizi Nova prohlásil, že o své nemoci ví už od dob studií, tedy přibližně 20 let. Bipolární afektivní porucha, známá také jako maniodepresivní psychóza, přitom podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví výkon povolání lékaře zapovídá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nikdy jsem nelhal a nikdy jsem nefalšoval žádné dokumenty. Pouze jsem to neuváděl, když se mě ptali na trvalou medikaci nebo jestli se s něčím léčím,“ přiznal Havránek s tím, že dnes už by o své chorobě řekl i přes možný negativní dopad.

Je stabilizovaný

„Můj stav byl dlouhodobě stabilizovaný. Zhoršil se vlastně až v tom období během mého působení v Klatovech,“ podotkl lékař. Nemoc se tehdy podle něj projevovala zvýšenou únavou, nesoustředěností, poruchami spánku.

„Připouštím, že na léčbě i diagnostice se to mohlo projevit, ale ne v takové míře, v jaké to je popisováno,“ tvrdil.

„Je to onemocnění, s kterým se léčím už řadu let. Já jsem na to reagoval nejdřív tím, že když jsem cítil známky únavy, nesoustředěnosti, přečetl jsem si chorobopis jednoho pacienta a znovu jsem se k němu vracel, protože jsem si už nepamatoval, že jsem ho četl, vystoupil jsem ze služeb a následně jsem sám, dobrovolně, odešel na neschopnost,“ popsal.

Právě kvůli zmíněné chorobě policie případ trýznění dětí v klatovské nemocnici odložila s tím, že kvůli nepříčetnosti není muž trestně odpovědný. Podle podezření policie měl dětem například podávat nepřiměřeně vysoké dávky anestetik nebo jim působit bolest desítkami zbytečných vpichů.

Mučení dětí odmítá

S tím, že by mučil nebo týral své dětské pacienty, ale Havránek nesouhlasí. „Tohle musím zcela odmítnout. Tohleto mně na jazyk přináší sprostá slova. Protože ti, co mě znají, tak vědí, že já jsem lékař, který veškeré bolestivé výkony provádí v takzvané analgosedaci. To znamená, dítě dostane kombinaci léků proti bolesti a sedativ. Tam je účel, aby si to ty děti nepamatovaly,“ prohlásil.

Označil se za mírumilovného člověka, který má tři děti a pediatrii bere jako poslání. „Pro mě je to toho času lidská tragédie, která mě postihla,“ uvedl ke kauze, na kterou upozornilo Právo. Co se kolem něj děje, se prý dozvěděl z novin, do policejního spisu nahlédnout nemohl.

Medializaci celého svého případu označil za likvidační záležitost. „Udělám vše pro to, abych své jméno očistil a mohl dál vykonávat práci lékaře, protože tu práci miluji a nic jiného ani neumím,“ řekl Havránek.

První příznaky na mně vždy odhalí moje žena

Přiznat se k psychiatrické léčbě chce podle Havránka v České republice velkou dávku odvahy. Řada lidí údajně na takové pacienty pohlíží jako na blázny a dotyčného to vyřazuje ze společnosti.

„První projevy nějaké psychické dysbalance na mně vždycky odhalí moje žena, třeba týden deset dní předtím, než si toho všimnu já,“ poznamenal lékař.

„Se mnou žije, vlastně s touhle diagnózou, ví, co to obnáší, že se to může zhoršit, zlepšit, a stojí při mně,“ popisoval muž.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepříčetný primář mučil dětské pacienty

Představte si, že svěříte nemocné dítě lékaři a on vám ho s klidem vrátí polomrtvé s tím, že se mu zákrok nepovedl. Tohle není žádný scénář filmového dramatu,...

Výběr článků

Načítám