Hlavní obsah

Buddhisté odhalí první stúpu v Česku

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Buddhisté se dočkají historicky první stúpy v České republice. Ta bude v neděli inaugurována v Těnovicích na jižním Plzeňsku, kde se nachází Centrum buddhismu Diamantové cesty. Stúpu bude moci využívat i široká veřejnost.

Foto: Jan Matuška

Buddhistická stúpa v Těnovicích měří sedm metrů.

Článek

„Skutečně jde o první stúpu v Česku. Pokud vím, žádná zatím není ani na Slovensku,“ řekl Právu Jan Matuška, učitel tibetského buddhismu z těnovického meditačního centra.

Druhá česká buddhistická stúpa by o pouhé dva týdny později měla být inaugurována v Liberci. Dosud byly nebližší stúpy až v rakouských městech Linz a Graz.

Stúpy jsou stavby, které v minulosti sloužily k uchovávání relikvií, dnes jsou pro Tibeťany především symbolem klidu a míru. Zájemci v jejich blízkosti mohou meditovat, něco si přát nebo je obcházet po směru hodinových ručiček, čímž podle buddhistů pozitivně ovlivňují svoji mysl.

Tisíce hostů

Stavba u Plzně se uskutečňuje pod vedením lamy Šeraba Gjalcchena Rinpočheho z Nepálu. V sobotu projde ještě posledními úpravami, inaugurace je naplánována na nedělní desátou hodinu.

„Tradiční obřad je určen široké veřejnosti bez ohledu na vyznání. Počítáme s účastí tisíců návštěvníků z Česka i ze zahraničí,“ upřesnil Matuška.

Foto: Jan Matuška

Stavba stúpy

Těnovice, kde žije pouhá stovka obyvatel, tak čeká pořádný nápor. „V neděli máme i městské slavnosti, takže lidí tu bude opravdu hodně. Budeme jen doufat, že vyjde počasí,“ řekl Jindřich Jindřich (BEZPP), místostarosta Spáleného Poříčí, pod které vesnička patří.

Z vysokého počtu návštěvníků místní ale vrásky na čele nemají. Tisíce buddhistů Těnovice navštěvují každoročně při tradičních setkáních.

Výška: sedm metrů

První česká stúpa v Těnovicích je z žuly, měří sedm metrů a tvarem, který je v dolní části široký a nahoře se zužuje, připomíná sedícího Buddhu. Nemá vnitřní prostory, naopak je naplněna srolovanými mantrami a odlitky buddhů. Stúpy, kterých existuje osm druhů, připomínají události ze života historického Buddhy – ta těnovická okamžik osvícení.

Buddhismus Diamantové cesty slaví letos v Česku dvacet let. „Stúpa je nejlepším dárkem, který jsme mohli nadělit nejen sobě, ale především svému okolí. Přímo nebo nepřímo bude mít pozitivní vliv na řadu ­bytostí,“ sdělil Roman Virt, jeden ze zakladatelů meditačního ­centra.

Nejznámější stúpy stojí v nepálském Káthmándú. Stále častěji se však začínají stavět i v západoevropských zemích. Největší evropská stúpa dosahující úctyhodné výšky 33 metrů je ve španělské Benalmádeně.

Anketa

Souhlasíte se stavbou buddhistické stúpy v ČR?
Ano, nevadí mi.
62 %
Ne, vadí mi to.
36,7 %
Nevím
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11200 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám