Hlavní obsah

Protichemické obleky i dekontaminační sprcha, v Pardubicích řešili podezření na ebolu

– Pardubice • Aktualizováno

Lékaři v pardubické nemocnici ve středu prověřovali podezření na onemocnění ebolou u studenta univerzity v Pardubicích, který pochází z Tanzanie. Kvůli případu vyjela ke studentským kolejím i jednotka hasičů se speciálním vybavením použitelným při zvládání mimořádných situací.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Hermeticky izolované místnosti izolovaného oddělení speciální armádní nemocnice v Těchoníně. Ilustrační snímek

Článek

„Jako podpora zásahu krajskému hygienikovi byli v 16.37 na studentské koleje v Pardubicích přivoláni profesionální hasiči. Jednotka hasičů na místo dorazila i s kontejnerem nouzového přežití, protiplynovým vozidlem a s kompletní výstrojí – protichemickými obleky nejvyšší ochrany. Pro zásah byla připravena i dekontaminační sprcha. Na pokyn krajského hygienika byla provedena dezinfekce několika místností,“ řekla Právu tisková mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková.

Budovu kolejí hasiči uzavřeli a studentům nařídili, aby neodcházeli z pokojů. Muž s podezřením na nákazu ebolou byl podle mluvčí v izolaci a následně ho převezli do pardubické nemocnice. Hasiči také preventivně dezinfikovali několik místností.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle mluvčího pardubické nemocnice Dušana Korela bylo podezření na ebolu vyloučeno. Student z Tanzanie, ač měl vysoké horečky, nebyl nakonec hospitalizován. Je ve svém pokoji na kolejích Univerzity Pardubice.

Zřejmě má malárii

Podle informací z krajské hygienické stanice se zřejmě nakazil malárií. „Jsme připraveni jej přijmout a postarat se o něj,“ vzkázal mluvčí pardubické nemocnice Dušan Korel.

Mladík se nedávno vrátil právě z Tanzanie. V jeho domovině se virus neobjevil. Země leží v jihovýchodní části Afriky, virus je přitom rozšířen především v západoafrických státech.

Ve své vlasti se ale student setkal se svou přítelkyní, která je z Konga. Tam se objevilo několik málo případů.

Případy podezření na tuto krvácivou horečku se v minulých týdnech objevily i v okolních státech, například v Rakousku nebo Německu. Testy ale neprokázaly, že by lidé, kteří měli některé z příznaků, byli virem nakaženi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám