Hlavní obsah

Historici objevili na Novojičínsku vrak sovětské stíhačky

Vojenským historikům se v Klimkovicích na Novojičínsku podařilo nalézt vrak sovětského stíhacího letounu Lavočkin La-7. Stroj byl sestřelen na sklonku druhé světové války. Historici chtějí trosky letadla vyzvednout, uvedla Česká televize, která na případ upozornila.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Členové klubu vojenské historie motor stihačky k vyzvednutí.

Článek

V troskách se našly také ostatky dvaadvacetiletého pilota, uvedl historik Petr Bartošík.

"Stíhačka byla sestřelena během osvobozovacích bojů 27. dubna 1945 v souboji s německou stíhačkou. V troskách zahynul Vasilij Alexandrovič Staško. Dvaadvacetiletý pilot pocházel z Ukrajiny," dodal Bartošík.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Historici vyzvedli v Klimkovicích na Novojičínsku trosky sovětské stíhačky Lavočkin La-7, která byla sestřelena na konci 2. světové války. Na snímku čistí člen klubu vojenské historie jeden z pístů motoru stíhačky, na kterém je vyraženo výrobní číslo.

Historikům se už podařilo vykopat několik cenných artefaktů. Například motor či palubní zbraně. Zachovaly se ale i osobní věci pilota.

Foto: Klimkovice Město, ČTK

V troskách tehdy zahynul dvaadvacetiletý pilot Vasilij Alexandrovič Staško (na archivním snímku z roku 1945).

"Našli jsme například jeho tašku na mapy, botu, zbytky oblečení či navigační pravítko," uvedl. Zachovala se část rudé hvězdy z trupu letadla či číselné označení letounu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Detail dokumentu o návrhu k vyznamenání pilota Staška Rudou hvězdou.

"Ostatky necháme podrobit antropologickému průzkumu. Pak budou pochovány na vojenském pohřebišti. Vykopané součástky letadla převezeme do Muzea městyse Suchdol nad Odrou. Stanou se součástí tamní stálé expozice," doplnil Bartošík, který se podobných akcí účastní často. Například počátkem srpna u obce Oldřišov na Opavsku vyzvedli trosky americké stíhačky P-51 Mustang.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Detail převodovky motoru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám