Hlavní obsah

Národní muzeum získalo originál Reportáže psané na oprátce

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Národní muzeum v Praze získalo darem od Muzea dělnického hnutí mnohasettisícovou jedinečnou sbírku, která mapuje české a československé politické, sociální a kulturní dějiny od poloviny 19. do konce 20. století. Mezi nimi jsou takové unikáty, jako je originál rukopisu Reportáže psané na oprátce Julia Fučíka nebo pero, kterým byla 8. května 1945 podepsána kapitulace německých vojsk.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Národní muzeum převzalo 2. září 2014 do svých sbírek téměř 700 000 předmětů a dokumentů Muzea dělnického hnutí. Na snímku originál rukopisu Julia Fučíka Reportáž psaná na oprátce z roku 1943.

Článek

„Mnozí by rádi na některé okamžiky historie zapomněli a zničili důkazy. Povinností Národního muzea je naopak nemilosrdně zanechat budoucím generacím i doklady o době a činech, na které nemůžeme být příliš hrdí,“ prohlásil v úterý na tiskové konferenci generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel muzea Michal Lukeš vystoupil 2. září 2014 na tiskové konferenci Národního muzea, které převzalo do svých sbírek téměř 700.000 předmětů a dokumentů Muzea dělnického hnutí.

Národní muzeum tak v současné době přebírá sbírku o zhruba 700 tisících předmětech. Jedná se o jedinečné kousky od bust Lenina a Stalina přes archivní dokumenty a knihy až po dobové fotografie. Součástí je například originál Fučíkova rukopisu Reportáže psané na oprátce, chlebové figurky vytvořené Antonínem Zápotockým ve vězení ve 20. letech minulého století, obraz malovaný kosmonautem Leonovem a díla Maxe Švabinského, Emila Filly či Josefa V. Myslbeka.

Součást nových expozic

„Se sbírkou získalo Národní muzeum i předměty dokládající každodenní život v minulém století – například legitimace, denní tisk, žebračenky i potravinové lístky. Ve sbírce nechybí ani historické prapory, vlajky a stuhy, vyznamenání, dary věnované bývalým prezidentům republiky i jejich osobní předměty, historické plakáty, fotografie, knihy, výtvarná díla socialistického režimu a mnoho dalších,“ vypočetlo muzeum v tiskové zprávě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na snímku chlebová figurka Tulák, kterou ve vězení asi roku 1921 vytvořil Antonín Zápotocký.

V současnosti probíhá stěhování exponátů do depozitářů Národního muzea v Terezíně. Následovat bude jejich restaurace a digitalizace. Národní muzeum ale počítá s tím, že nejvýznamnější exponáty představí svým návštěvníkům v rámci nových expozic i na specializovaných výstavách.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám