Hlavní obsah

Vláda má návrh dalších protiruských sankcí, Sobotka chystá připomínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v úterý obdržel od Evropské komise návrh na zavedení dalších sankcí vůči Rusku. Jde o vymezení základních okruhů, jichž by se mohly sankce týkat, přičemž konkrétní podoba bude vypracována ve středu. Týž den by o návrhu měla jednat česká vláda. Sobotka uvedl, že návrh hovoří například o zbrojních dodávkách či finančním trhu a ČR k němu bude mít připomínky.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem financí Andrejem Babišem na schůzi vlády.

Článek

„Já teď na základě prvního přečtení návrhu EK mohu konstatovat, že jako ČR připomínky mít budeme,” řekl Sobotka, který zopakoval, že chce  zohlednit zájmy ČR i EU.

„My v tuto chvíli nejsme schopni odhadnout, jaké dopady bude mít další vlna sankcí, které bude Rusko adresovat směrem k zemím EU. V tom je ten největší problém,” upozornil Sobotka, který zároveň varoval před eskalací napětí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sankce by mohly dopadnout i na sport

Z návrhu, který vláda dostala, vyplývá, že se v zásadě jedná o prohloubení sektorových sankcí, které už byly spuštěny. Dotknout by se měly třeba přístupu na kapitálové trhy, kdy by ruské společnosti, a to především ty státní, mohly mít omezenější přístup k zajištění financování. Týkalo by se to například ropných, telekomunikačních a dalších státních firem, tedy nejen bankovních společností. Opět by se měl rozšířit seznam lidí, kterým bude zmrazen majetek a zakázán vstup do EU.

Dojít by také mohlo k rozšíření zákazu exportu takzvaného zboží dvojího užití, tedy takového, které může nalézt využití v civilním i zbrojním sektoru. Zpřísnit by se sankce mohly i v oblasti dodávek ropy, kdy by se embargo mohlo nově týkat třeba technických služeb k už stávajícím projektům. Ohledně dodávky zbraní nový návrh údajně jen upravuje již platné sankce tak, aby byly právně v pořádku.

Podle informací Českého rozhlasu Radiožurnálu,  který se odvolává na návrh EK, by se sankce mohly Ruska dotknout i na sportovním poli. Země by mohla přijít o pořádání mistrovství světa ve fotbale a ruské kluby by nemohly hrát Ligu mistrů.

Summit EU rozhodl, že Evropská komise společně s diplomaty navrhne další přitvrzení protiruských opatření. Dopadům opatření se bude ve čtvrtek věnovat tripartita. Příští týden jej ve Strakově akademii zhodnotí pracovní skupina.

Kritika od opozice i koaličního partnera

Premiér Sobotka v reakci na rozhodnutí unijního summitu prohlásil, že sankce vůči Rusku zatím účel nesplnily a Česko si vyhradilo právo s částí unijního návrhu na jejich zpřísnění z ekonomických důvodů nesouhlasit. Úspěšnost sankcí v pondělí zpochybnil i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Naopak pro jejich zavedení se jednoznačně vyslovil šéf koaličních lidovců Pavel Bělobrádek. [celá zpráva]

Kvůli rezervovanému postoji premiéra vůči účinnosti sankcí chtějí opoziční TOP 09 a ODS mimořádnou schůzi Sněmovny. [celá zpráva]

Podle Sobotky proti tomu ČSSD nic nemá. „Vím o tom, že ji ODS a TOP 09 chtějí. Pokud ji opozice svolá, sociální demokraté budou hlasovat pro její program. Myslím, že veřejná diskuse je k tomuto tématu potřebná,“ poznamenal premiér ve Šternberku.

„Já bych uvítal tu diskusi s ODS a TOP 09. Na rozdíl od ODS a TOP 09 se na eskalaci sankcí netěším, protože si uvědomuji rizika, která to může přinést. Nemyslím si také, že eskalace hospodářských sankcí může přinést řešení krize na Ukrajině,“ dodal Sobotka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám