Hlavní obsah

Základny NATO u hranic s Ruskem mají zelenou u politiků i u Zemana

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plán NATO postavit na východě Evropské unie vojenské základny jako reakci na ukrajinskou krizi většina českých politiků vítá, proti jsou pouze komunisté.

Foto: Yannis Behrakis , Reuters

NATO plánuje zřízení základen blíže rusko-ukrajinskému konfliktu. Ilustrační foto

Článek

Prezident Miloš Zeman na dotaz Práva, zda by i Česká republika měla přemýšlet o zbudování alianční základny na českém území, ve středu prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka odpověděl: „Základny NATO je zapotřebí vybudovat v oblasti hraničních států s Ruskou federací, pokud o to ovšem tyto státy samy požádají.“

O plánu NATO mluvil podle britského listu Guardian generální tajemník Aliance Anders Fogh Rasmussen. „Potřebujete nějaká přijímací zařízení v hostitelských zemích, abyste mohli zajistit tak rychlé posily. Takže to bude zahrnovat umístění dodávek a zařízení s předstihem a přípravu infrastruktury, základen a velitelství,“ řekl Rasmussen.

Nicméně čeští politici přímo se základnami Aliance v Česku nepočítají. Podporují však posílení aliančních sil v Evropě.

Podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) je pozice Česka jasná. „Stanovisko ČR formuloval pan premiér, který opakovaně řekl, že ČR podporuje posílení přítomnosti Aliance v zemích, které se cítí ohroženy a takovou přítomnost vyžadují. Na tomto stanovisku se nic nezměnilo,“ sdělil Právu Hamáček.

Když se v červnu začalo mluvit o tom, zda by mohla alianční základna vyrůst i v Česku, čeští politici se zle pohádali. Zvláště poté, kdy ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že je vůči takové možnosti skeptický, protože jsou lidé v Česku na cizí vojska stále citliví. [celá zpráva]

Schwarzenberg očekává dohodu

Silnou reakci tehdy vyvolal i výrok premiéra Bohuslava Sobotky: „Česká republika nebude patřit a nepatří mezi země, které by volaly po posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě.“ Nakonec premiér vysvětlil, že odmítal zbudování základny v Česku. Nedávno se opakovaně vyslovil pro posílení aliančních prostředků v Evropě.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg doufá, že z aliančního plánu nesejde a NATO ukáže, že je akceschopná. „Vzhledem k důvěryhodným zprávám z posledních dní, že ruské dělostřelectvo střílí na území Ukrajiny a že tam ruské jednotky přímo zasahují, tak to považuji za adekvátní odpověď,“ řekl Právu.

Věří, že se země NATO na posílení dohodnou na summitu Aliance ve Walesu. „Doufám, že se to vyřeší a že se tam o tom nebude pouze mluvit,“ dodal Schwarzenberg.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek nevidí důvod, proč nesouhlasit. „Pokud s tím budou dotčené země souhlasit, nevidím v tom problém,“ řekl Právu.

Proti jen KSČM

Členka branného výboru Jana Černochová (ODS) alianční plán vítá. „Ruská akce na Ukrajině ukázala, že aliance musí být schopná rychle reagovat na možná ohrožení svého území a zájmů a předsunuté základny a sklady tomu napomohou,“ uvedla pro Právo. Je ráda, že Aliance vyslala jasný signál, že se členské státy mohou spolehnout na kolektivní ochranu.

Proti jsou pouze komunisté. „Už že se o tom plánu hovoří, povede k eskalaci napětí a nevyřeší to situaci na Ukrajině a nezlepší vztahy mezi Ruskem a Polskem,“ řekl Právu šéf klubu KSČM Pavel Kováčik.

Reklama

Výběr článků

Načítám