Hlavní obsah

Další e-mailová vlna výzev k zaplacení dluhů. Ani to neotevírejte, radí exekutoři

– Praha

Exekutorská komora v pondělí obdržela stovky stížností na podvodné e-maily, které lidi vyzývají k zaplacení několikatisícových částek. Její mluvčí Petra Báčová adresátům doporučila, aby přílohy neotevírali a peníze na uvedené účty neposílali. Podobný případ se stal již v polovině července.

Foto: Profimedia.cz

Článek

E-maily vyzývají k zaplacení neexistujících dluhů. Stejně jako v červenci jsou rozesílány pod hlavičkou exekutorských úřadů, jsou však smyšlené a obsahují řadu chyb.

"Popisovaná podvodná sdělení jsou závadná v tom, že obsahují např. chybnou lhůtu k dobrovolnému plnění, špatné adresy a IČ či vadné označení exekučních titulů," uvedla mluvčí.

E-maily jsou podepsány různými lidmi, žádný z nich ale není zaměstnancem soudních exekutorů. Také čísla účtů obsažená ve výzvě jsou fiktivní, všechny mají stejnou strukturu, která neodpovídá standardně používaným formátům.

Exekutoři běžně e-maily neposílají

"Cílem tohoto útoku tedy dle všeho je infikovat počítače adresátů a peněžní prostředky uživatelů 'vysát' skrze internetové bankovnictví," sdělila Báčová.

Podle mluvčí soudní exekutor zásadně neposílá exekuční příkazy e-mailem, pokud o to není účastníkem řízení požádán. Pokud by byl exekuční příkaz na vyžádání účastníkem řízení zaslán prostřednictvím e-mailu, byl by ve formátu pdf a samotný e-mail by byl podepsán uznávaným elektronickým podpisem.

"Adresáti podvodných e-mailů se v případě jakékoliv žádosti o pomoc mohou obrátit na Exekutorskou komoru ČR," dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám