Hlavní obsah

Lékaři jsou zděšeni. Zdravé spermie má jen necelá polovina českých mužů

Právo, Václav Pergl

V Česku se potýká s neplodností až čtvrtina párů a podle posledních výzkumů má u nás i v celé Evropě plně zdravé a funkční spermie jen necelá polovina (asi 48 procent) mužů ve věku do 37 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lékaře tato skutečnost čím dál tím víc děsí. „U více než poloviny párů tkví problém s početím na pánské straně. Muži o své komplikaci s početím často nemají ani tušení,“ sdělil Právu ve středu Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma, která se zaměřuje na řešení mužské neplodnosti.

„Plodnost každého muže závisí na kvalitě, pohyblivosti a také počtu spermií. Dříve se udávalo, že by zdravý muž měl mít v jednom mililitru semene 80 až 120 miliónů spermií, přičemž nejméně polovina z nich by se měla aktivně pohybovat směrem k vajíčku,“ uvedl Galle.

Situace se však změnila a stanovená kritéria se pod vlivem řady civilizačních faktorů musela hodně zmírnit.

„V současné době je podle Světové zdravotnické organizace pro splnění normálního počtu pouze 15 miliónů spermií na 1 ml, a přesto má přibližně 40 procent světové mužské populace spermie narušené tak, že má problém s početím dítěte. Kvalita spermií hraje v mužské plodnosti nezastupitelnou a rozhodující roli,“ potvrzuje negativní trend Galle s tím, že možná jsou tři vyšetření.

Tím prvním je celkové tělesné vyšetření muže. V rámci něj se lékaři zaměřují například na umístění ústí močové trubice a na velikost varlat. Jejich běžný rozměr je přibližně 4x3 cm s objemem vyšším než 20 mililitrů. U nadvarlat se sleduje zejména cystické rozšíření nebo jejich zatvrdnutí, které naznačuje možnost neprůchodnosti.

Spermiogram  odhalí kvalitu

Druhou fází testování je mikroskopické vyšetření semene, tedy spermiogram. Lékaři základě vzorku vyhodnotí kvalitu, tvar či pohyblivost spermií a hustotu ejakulátu.

Pokud spermiogram není dobrý, obvykle v první řadě radí zařadit do jídelníčku vhodné potraviny, zejména zeleninu a ovoce, omezit kouření, pití alkoholu či předcházet zvyšování teploty varlat, tedy nenosit těsné slipy.

Muži by také měli zvýšit příjem vitamínu E, C, zinku, kyseliny listové a zejména selenu. Ten totiž přispívá k normální tvorbě mužských pohlavních buněk.

Třetí vyšetření je hormonální. Podstupují ho ti muži, kteří mají po třech nebo více měsících upravené životosprávy stále abnormální hodnoty spermiogramu. Jedná se zejména o muže, kteří mají koncentraci spermií nižší než deset miliónů na jeden mililitr.

„Poměrně často nacházíme zvýšenou koncentraci folikulo-stimulačního hormonu tvořeného v hypofýze, který je symptomem závažných problémů se samotnou tvorbou spermií,“ objasňuje sexuolog a gynekolog Pavel Turčan. Ten doporučuje při delším období marných pokusů o početí oběma partnerům speciální vyšetření, ale začít by se mělo u muže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám