Hlavní obsah

Totální zákaz kouření nepřijde, zákon se netýká e-cigaret

Právo, Jiří Novotný

Kouření v restauracích, hospodách, barech i na diskotékách má v Česku odzvonit. Jeho totální zákaz chce novelou protikuřáckého zákona prosadit ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Obávat se však zřejmě nemusí kuřáci elektronických cigaret, jichž se tento zákaz týkat nemá.

Foto: Reuters

E-cigarety jsou cestou, jak snižovat počet kuřáků mnohem škodlivějších tradičních cigaret.

Článek

Právě e- cigarety jsou totiž ve světě cestou, jak snižovat počet kuřáků mnohem škodlivějších tradičních cigaret. Studie prokázaly, že při spotřebě tabáku z e-cigaret nedochází ke spalování. Jejich kuřákům se tedy nedostane do plic dehet a jiné rakovinotvorné látky, vznikající při kouření běžných cigaret.

„Lidé kouří kvůli nikotinu, umírají však kvůli kouři,“ zdůraznilo nedávno padesát světových renomovaných lékařů v dopise adresovaném předsedkyni Světové zdravotnické organizace OSN (WHO) Margaret Chanové. Dopis podepsala také doktorka Eva Králíková z Centra závislosti na tabáku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Lékaři v něm argumentují, že e-cigarety a jim podobné výrobky mohou zachránit milióny životů, pokud budou kuřáky chápány jako podstatně méně škodlivá náhrada za opravdové cigarety.

Není kouře bez ohně 

„V souvislosti s e-cigaretami bych rozhodně nepoužila slovo zdravější. Jsou ale určitě nesrovnatelně méně škodlivé. Především tam nic nehoří, jenom se vytváří pára. A největší počet toxických látek v tabákovém kouři vzniká právě při hoření,“ uvedla v Českém rozhlase doktorka Králíková. E-cigarety tedy snižují riziko.

„Samozřejmě ideální je neužívat žádný tabák, žádný nikotin. Pro lidi, kteří nedokázali nebo nechtěli přestat kouřit, je ale e-cigareta určitě nesrovnatelně lepší varianta,“ je přesvědčena tato nejznámější česká odbornice na potírání tabákové závislosti. Její postoj potvrzují nejrůznější studie.

Například v USA vyplynulo z průzkumu tamějšího Střediska pro prevenci a kontrolu nemocí mezi 13 tisíci středoškoláky, že počet kuřáků je v této věkové kategorii nejmenší za 22 let. Kouří už jen 15,7 procenta amerických teenagerů a užívání e-cigaret stoupá.

Aktivisté žádají tvrdý přístup 

Také v západní Evropě se nezanedbatelná část kuřáků přesouvá k e-cigaretám. WHO se přitom dosud chystala propagovat regulaci e-cigaret jako těch běžných, včetně vysokých daní a omezení reklamy.

Zastánci tvrdého přístupu k e-cigaretám, mezi nimiž jsou většinou aktivisté, kteří měli ve WHO dosud velký vliv, totiž tvrdí, že trh nepotřebuje další výrobek podporující závislost.

Světoví experti na to reagovali v dopise předsedkyni WHO: „S obavami sledujeme, že se zřejmě přehlíží, nebo dokonce záměrně opomíjí jedno velmi důležité řešení. Jednou z možností, jak snížit škody způsobené užíváním tabáku pro 1,3 miliardy lidí, kteří v současné době kouří, je to, že by mohli užívat nikotin v méně škodlivé formě, totiž bez hoření.“ Aktivisté oponují, že e-cigarety se zejména pro mládež mohou stát takzvanou vstupní drogou.

Většina leteckých společností nepovoluje e-cigarety

Podle expertů ovšem pro takové obavy nejsou podklady. „Nejsme si vědomi jakéhokoliv věrohodného důkazu, který podporuje tuto domněnku. Podobné argumenty byly uváděny také v souvislosti s bezdýmným tabákem ve Skandinávii, ale dnes je prokázáno, že tam významně přispěl ke snížení počtu onemocnění souvisejících s tabákem, a to zejména u mužů,“ uvádějí experti v dopise Chanové.

Neškodné výpary v USA se přesto již objevily první lokální zákazy užívání e-cigaret, které jsou také zakázány většinou leteckých společností na palubách dopravních letadel. K podobným zákazům přitom podle mnoha odborníků neexistuje důvod, protože data o možném ohrožení zdraví osob výpary z e-cigaret neexistují.

Jak už Právo informovalo, návrh zmíněné novely protikuřáckého zákona předloží Němeček vládě a parlamentu ke schválení nejpozději letos v prosinci. Pokud novela projde a podepíše ji i prezident Miloš Zeman, mohla by v Česku začít platit od ledna 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám