Hlavní obsah

Obec načerno navezla k potoku stovky kubíků odpadní zeminy, vodohospodáři zuří

Právo, Patrik Biskup
Vejprnice

Je to náš pozemek, tak si na něm můžeme dělat, co chceme. V tomto duchu zřejmě jednalo vedení obce Vejprnice u Plzně, když nechalo načerno navézt stovky kubíků odpadní výkopové zeminy podél komunikace směrem na Plzeň.

Foto: Právo

Do čtyř týdnů musí obec nelegální navážku odstranit.

Článek

Jenže lokalita je v ochranném pásmu Vejprnického potoka a zároveň záplavovým územím, kde každá terénní úprava ze zákona podléhá schválení vodohospodářského úřadu. Obec ale žádné takové povolení nemá.

Porušili dva zákony

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Starosta Vejprnic Pavel Karpíšek (ODS) dostal v úterý od správce toku ultimátum, že do čtyř týdnů musí obec uvést místo do původního stavu.

„Pokud navážku neodstraní, podáme vodoprávnímu úřadu podnět k zahájení správního řízení pro porušení dvou zákonů. Z pozice správce toku mohu říci, že se jedná jednak o vodní zákon, a to vzhledem k zátopovému území, a dále zákon o ochraně přírody a krajiny, neboť údolní niva Vejprnického potoka je významným krajinným prvkem a jakýkoli zásah do ní je potřeba mít posvěcen orgánem ochrany přírody,“ řekl Právu Jan Kail z plzeňské pobočky Povodí Vltavy.

Podle něj při místním šetření minulý týden vodohospodáři zjistili, že jde zhruba o 120 metrů dlouhý, pět metrů široký a půldruhého metru vysoký pás jílovité zeminy s příměsí kamenů.

„Navážka je na pozemku ve vlastnictví obce a sousedí s korytem potoka. Nejprve jsme kontaktovali stavebního technika obecního úřadu, který řekl, že je to podkladová vrstva pod něco, co se tam má jednou stavět,“ pokračoval Kail.

Dokument nedodal

Starosta Karpíšek tento týden vodohospodářům akci prezentoval tak, že má jít o pěšinu nebo cestu podél komunikace z Vejprnic na Plzeň.

„Tvrdil, že má posudek vodohospodářského projektanta s tím, že navážka neovlivní odtokové poměry v tom místě záplavového území. Dál to prý s nikým neprojednával. Žádný úřední dokument nám ale nepředložil,“ sdělil dále pracovník Povodí.

Dva roky se nic nedělo a teď jsme svědky přesně toho, co bylo v projektu, akorát že jde o nelegální akci
Jan Kail, Povodí Vltavy

Upozornil také na to, že v roce 2012 přišli za vodohospodáři projektanti s tím, že podél potoka plánují cyklostezku s chodníkem.

„Projektová dokumentace počítala s provedením terénních úprav, v rámci kterých se uvažovalo o navážce asi 5000 kubíků zeminy do výše dvou metrů. Tehdy od nás dostali písemné stanovisko, že s tímto záměrem nesouhlasíme, neboť by se jednalo o příliš velký zásah do zátopového území, který může mít vliv na změny odtokových poměrů. Dva roky se nic nedělo a teď jsme svědky přesně toho, co bylo v projektu, akorát že jde o nelegální akci,“ uzavřel Kail.

Vedení obce na písemné dotazy Práva od pondělí nereagovalo, starosta ve středu ani nezvedal mobilní telefon. Nezodpovězenou otázkou také zůstává, odkud stovky kubíků odpadní zeminy pocházejí.

Mlčení starosty může nahrávat spekulacím, že jde o výkopovou zeminu z nově budované bytové zóny Cihelny, kde starosta vlastní několik stavebních parcel.

Reklama

Výběr článků

Načítám