Hlavní obsah

Plán omezit kumulaci funkcí rozděluje sociální demokraty

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté se v referendu jednoznačně vyslovili pro omezení kumulace veřejných placených funkcí. Jenže tento plán naráží hned v zárodku. Vedení ČSSD chce návrh zákona připravit po říjnových volbách do Senátu a obecních zastupitelstev, platit má od krajských voleb 2016.

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek vypracoval předlohu zákona, která se staví proti kumulaci veřejných placených funkcí.

Článek

Předlohu, kterou na téma sběratelů funkcí už vypracoval jihomoravský hejtman Michal Hašek, stranické špičky odmítají – jde totiž až příliš daleko. Hašek a spol. se domnívají, že když má zákaz kumulace funkcí platit, tak pro všechny.

Navrhl proto zavedení klouzavého mandátu. Ten spočívá v tom, že bude-li někdo členem vlády, hejtmanem či starostou, bude jeho poslanecký mandát po dobu výkonu druhé funkce vykonávat v souladu s volebním výsledkem náhradník z příslušného volebního kraje. U senátora to možné není, ve většinovém systému náhradník není, musely by se konat nové volby.

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) však klouzavý mandát odmítá. „Na to rozhodně ČSSD nekývne. Je komické si představit, že někdo bude poslanec a na přechodnou dobu se mu pozastaví mandát, protože se stane hejtmanem nebo starostou. O tom se nemá smysl bavit,“ řekl Právu.

Podle Dienstbiera nejde o systémové řešení. „Jde o souběh funkcí na různých úrovních,“ podotkl. Odmítá zároveň, že by sám nedokázal svou funkci senátora a ministra bez problému skloubit. „Na těch schůzích stejně jsem. I v Senátu předkládám návrhy. Je to zvladatelné,“ dodal.

Hašek: Nebyla to jen fraška? 

Hašek přesto doufá, že sociální demokracie na jeho návrh kývne. „Jinak bych musel ostrou kampaň některých představitelů ČSSD proti kumulaci funkcí považovat za účelovou frašku,“ reagoval pro Právo.

Šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka je ale podle všeho také proti zákonu o klouzavém mandátu.

Nejenže by se musela měnit ústava, k čemuž je zapotřebí třípětinová většina v parlamentních komorách, ale hned po vyhlášení výsledku referenda Právu řekl: „Nám se primárně jedná o omezení kumulace u funkcí, které jsou na úrovni krajů a parlamentu.“

Kdo by si myslel, že by se i ministři Dienstbier a Marcel Chládek měli napříště rozloučit s obhajobou svých postů v Senátu, ten se plete. Jak Sobotka už dříve Právu vysvětlil, klíčové je omezit jen „placené“ veřejné funkce – ministři, ač mají post poslance či senátora, berou podle zákona už dnes jen jeden plat.

Šéf ANO pro jednu funkci

Jenže tento postoj se nelíbí hejtmanům – Haškovi a Jiřímu Běhounkovi (Vysočina) –, na které Sobotka s odkazem na usnesení ÚVV od voleb do Sněmovny tlačil (u nestraníka Běhounka bez úspěchu), aby se vzdali funkce poslance a nekumulovali ji s postem hejtmana. Oběma hejtmanům se nelíbil postoj vedení soc. dem., které se nespokojilo s tím, že by se jednoho z platů vzdali.

„Já jsem to pochopil tak, že nejde o funkce, ale o peníze za ně. Protože poslanecký plat převádím potřebným, nemám, co bych dodal,“ řekl Právu hejtman Běhounek. Koaliční kolega ČSSD, ministr financí Andrej Babiš (ANO) je spíš na Haškově straně – byl by rád, kdyby omezení kumulace funkcí platilo pro všechny, tedy i pro senátory a ministry.

„Senátor je jako poslanec a většina ministrů je poslanci a vykonávají hlavně ministerskou práci. Ta kombinace není ideální. Spíš bych byl jen pro jednu funkci,“ zdůvodnil to pro Právo.

Sobotka v neděli Právu řekl, že po volbách bude hledat ideální řešení. „Předložím návrh, jak postupovat, abychom uvnitř ČSSD realizovali rozhodnutí našich členů v referendu. Jsem přesvědčen, že sjezd ČSSD výsledky referenda podpoří,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám