Hlavní obsah

Poslanci znovu zkusí dát registrovaným partnerům šanci adoptovat dítě protějšku

Ve Sněmovně byl ve středu znovu předložen návrh zákona, podle něhož by mohli registrovaní partneři adoptovat dítě svého protějšku. Možnost osvojení dětí z ústavu v návrhu není. Obsahově totožný návrh byl předložen i v minulém volebním období, ale kvůli pádu vlády jej Sněmovna nestihla projednat.

Foto: Profimedia.cz

Novela má umožnit registrovaným partnerům osvojit si potomka svého protějšku. (ilustrační foto)

Článek

"Pokud registrované páry chtějí vychovávat děti, tak by měly mít možnost legálně a beze strachu se postarat o dítě svého partnera či o své vlastní. Děti by měly vyrůstat v rodině, ať heterosexuální, či homosexuální. Odnášejí si rodinné návyky. Jde také o jistotu dítěte," uvedla za předkladatele rekrutující se z různých stran poslankyně Radka Maxová (ANO).

Děti, které vyrůstají se dvěma matkami či dvěma otci, mohou oficiálně mít jen jednoho rodiče. Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD) už několik let upozorňuje na to, že to takzvaným duhovým rodinám komplikuje život.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle výsledků sčítání lidu z roku 2011 v domácnostech dvojic gayů a lesbických žen v Česku vyrůstalo přes devět stovek dětí. V rodinách registrovaných partnerů jich bylo téměř pět desítek, ostatní žily u "nesezdaných" párů.

Starší děti by musely souhlasit

Novela má umožnit registrovaným partnerům osvojit si potomka svého protějšku. O adopci by rozhodoval soud, vždy by měl brát ohled na nejlepší zájem dítěte. Pokud by chlapcům a děvčatům bylo víc než 12 let, museli by i oni s osvojením souhlasit. Adopci dětí z dětských domovů, kojeneckých ústavů a dalších zařízení novela registrovaným partnerům nepovoluje.

Stejný návrh předložila už loni na jaře skupina poslanců z tehdejší Sněmovny. Kvůli pádu vlády a rozpuštění dolní komory ale předloha spadla pod stůl. Maxová věří, že nynější norma bude mít dostatečnou podporu zákonodárců a mohla by začít platit příští rok.

Podpora veřejnosti roste

Podle červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění 58 procent Čechů a Češek míní, že by gayové či lesby měli mít právo adoptovat dítě svého partnera či partnerky. Celkem 45 procent lidí míní, že by měli mít také právo osvojit si děti z dětských domovů a kojeneckých ústavů. Podpora tak roste.

V roce 2005 právo na adopce přiznávala homosexuálům jen pětina lidí, loni to byla třetina. Ubývá i odpůrců. V roce 2005 se proti osvojení stavělo 70 procent dotázaných, loni 57 procent. Letos bylo proti adopci dítěte protějškem v rámci homosexuálního páru 32 procent respondentů, u cizích dětí z ústavů pak 48 procent lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám