Hlavní obsah

Znechucení poslanci nechápou Sklenákův pokus obejít opozici

Novinky, jas, val

Improvizovaný pokus šéfa poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka, který chtěl v pátek prosadit, aby Sněmovna mohla o zákonech ve třetím čtení hlasovat i mimo vymezené termíny ve středu a pátek, rozhořčil opozici a zaskočeni jím byli i koaliční partneři z KDU-ČSL.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Sklenák (ČSSD)

Článek

Sklenák návrh přednesl v okamžiku, kdy opoziční poslanci z ODS, TOP 09 a hnutí Úsvit byli mimo jednací sál. Tam se uchýlili kvůli nesouhlasu se způsobem přijetí novely zákona, která zavádí telenou naftu pro zemědělce.

"Z mé strany to byla jenom taková improvizace, kterou jsem chtěl upozornit na to, že není dobré opouštět své lavice," citovala Sklenáka ČTK.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Sklenák (ČSSD)

Zatímco poslanci ČSSD neskrývali po hlasování radost z toho, jak „převezli” nepřítomnou opozici, řada zákonodárců začala vznášet námitky.

Politická kultura zmizela

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) nakonec proto ex post označil hlasování za zmatečné. Postup ČSSD a ANO, jejichž hlasy byl návrh prohlasován, se nezamlouval ani lidovcům.

„Chceme se distancovat od jednání, které proběhlo v Poslanecké sněmovně,“ prohlásil místopředseda Sněmovny Jan Bartošek k návrhu, aby se zákony v třetím čtení schvalovaly i v úterý a ve čtvrtek. Vadí mu především to, že opozice neměla možnost se k takovému návrhu vyjádřit. „Opozice by měla mít možnost uplatňovat svá práva,“ řekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda lidovců Jan Bartošek

Mihola podle svých slov inicioval setkání s předsedy ostatních poslaneckých klubů. Chce s nimi mluvit například i o tom, jak spolu komunikovat, aby lidovci nebyli upozaďováni, jako tomu bylo v pátek.

Gazdík: byl to podraz

Rovněž další poslanci neskrývali rozhořčení nad způsoby jednání, které ve Sněmovně panují.

"To byl trochu podraz koalice, která zneužila situaci, kdy opoziční poslanci odešli ze Sněmovny," uvedl místopředseda dolní komory Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové). "Politická kultura se s touto koalicí dostává na nové dno," řekl.

„Byli jsme svědky nefér jednání, je to nečestné a nesportovní,“ řekl šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik má za to, že se porušování jednacího řádu v minulosti dopouštěly i dnes opoziční pravicové strany. "Já to hodnotím jako jeden z nejhorších dnů vůbec za celou moji dobu politické kariéry, protože se nectí základní pravidla, základní principy," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám