Hlavní obsah

Sněmovna podpořila zavedení porodného i na druhé dítě

– Praha

Stát patrně bude vyplácet od příštího roku porodné asi i na druhé dítě, a to ve výši 10 000 korun. Vládní novela o sociální podpoře, kterou podpořila ve čtvrtek Sněmovna, navíc rozšíří okruh rodin s nárokem na tuto dávku. Předloha míří k posouzení do sociálního výboru.

Článek

Porodné na první dítě zůstane 13 000 korun, při narození vícerčat činí 19.500 korun. Koeficient, od něhož se nárok odvíjí, se ale zvýší výší z 2,4násobku na 2,7násobek životního minima. Běžná rodina tak dosáhne na dávku, pokud její měsíční příjmy nepřesáhnou 20 817 korun čistého.

Do konce roku 2010 se porodné v Česku vyplácelo na narozené dítě. Od roku 2011 se pravidla kvůli škrtům v rozpočtu zpřísnila. Porodné se začalo dávat jen na první narozené dítě rodině, jejíž příjem nepřesahuje 2,4násobek životního minima.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zavedení porodného i na druhé dítě a rozšíření okruhu rodin, které mohou dávku dostat, přijde podle ministerstva práce a sociálních věcí na 330 milionů korun ročně. Celkově by do porodného mělo putovat 470 až 480 milionů korun. Loni stát vyplatil 11 300 těchto dávek, náklady činily asi 147,7 milionu korun.

Porodné je příspěvek na náklady po narození dítěte. Patří mezi dávky státní sociální podpory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám