Hlavní obsah

Rostoucí hřeb umožní dívce s vzácnou chorobou postavit se na vlastní nohy

Právo, Novinky, jas, pem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři v přerovské nemocnici ve čtvrtek provedli jako první v ČR operaci, při níž šestileté dívce trpící vzácnou lomivostí kostí voperovali speciální teleskopický hřeb. V jejím těle poroste spolu s kostí.

Foto: Nemocnice Přerov

Dívka s rodiči a lékař Karel Ročák

Článek

Kosti Veroniky Hambálkové z Valašského Meziříčí kvůli chorobě velmi špatně zvládají jakékoliv statické zatížení, v důsledku čehož má obě nohy deformované a nemůže chodit. Navíc je extrémně náchylná ke zlomeninám, které si může způsobit například i sundáním ponožky.

Dívká má deformované obě nohy, postižené má jak stehenní kosti, tak bérce. Nemoc jí uprostřed ohnula holeň téměř do pravého úhlu.

„Využili jsme toho, že dlouhé kosti v nohou jsou duté, a zevnitř je vyztužíme hřebem. Ten kost podrží a pojistí, aby dále rostla rovně. Hřeb je teleskopický, jak dítě roste, vysouvá se. Pokřivenou kost bylo třeba v několika místech přeříznout, aby se dala zjednodušeně řečeno po částech na ten hřeb navléknout jako korálky. Tento typ instrumentária doposud v České republice dostupný nebyl,“ popsal přerovský ortoped Karel Ročák, který společně s profesorem Janem Poulem z brněnské fakultní nemocnice operaci provedl.

Dívka má již jeden podobný zákrok za sebou. Nejprve jí lékaři vyspravili levou stehenní kost, ve čtvrtek ráno pak operovali levý bérec. Pravou nohu chtějí dívce operovat najednou. „Budeme mít už víc zkušeností, takže bychom pravou stehenní kost i pravý bérec rádi operovali najednou,“ plánuje Ročák.

V ČR má podobný problém 20 dětí

Lékaři zatím netuší, jakou zátěž hřeb zvládne, věří však, že se děvče postaví na vlastní nohy a bude moci žít jako ostatní děti. Operace za více než milión korun uhradí pojišťovna.

Foto: Nemocnice Přerov

Operace v přerovské nemocnici

Lomivost kostí je velmi vzácné onemocnění, kterým trpí v České republice zhruba dvacet dětí. Vyskytuje se ve dvou formách. Při té závažnější se děti prakticky ani nenarodí. Plod umírá, kosti se totiž lámou už v těhotenství.

Lehčí formou trpí právě Veronika. „Jinak je to normální šikovná holka, není zde postižen intelekt. Jen ty kosti nás zlobí,“ dodává Ročák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám