Hlavní obsah

Ministerská komise: U předávání pacientů pražské záchranky nikdo nechyboval

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odborná komise, kterou nechal koncem června ustavit ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) k medializovaným případům odmítání pacientů pražské záchranné služby nemocnicemi, neshledala ani u jedné ze stran sporu žádná pochybení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Komise byla mimo jiné dotazována, zda pražští záchranáři prezentovali případy pravdivě. Odborníci se shodli, že nikoliv. Způsob prezentování případů podle nich mohl u občanů vyvolávat nepatřičné znepokojení.

Odborníci konstatovali, že ani v jednom z případů nevyužili záchranáři zákonnou možnost umístit pacienta v případě ohrožení života. Podle komise navíc žádný z pacientů, jejichž případy byly zveřejněny, v přímém ohrožení života nebyl. Komise se shodla, že ani jedna ze stran nepochybila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle ministra by mělo hlavní město připravit metropolitní plán zdravotnictví. S tím souhlasí i náměstek ředitele pražské záchranky Jaroslav Valášek. Ministr hodlá o jeho vytvoření jednat s primátorem Tomášem Hudečkem (TOP 09).

Schwarz: Možná se obrátíme na soud

Šéf pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz ve vysílání České televize uvedl, že si komise podle jeho informací nepřehrávala veškeré záznamy komunikace mezi záchranáři a nemocnicemi. I nadále trvá na tom, že minimálně v jednom případě byl porušen zákon.

„Zvážíme i možnost obrátit se na nezávislý soud,” konstatoval Schwarz, podle něhož zmíněné porušení zákona zatím nikdo nevysvětlil.

Narážky na to, že si medializací případů dělá reklamu v rámci své kandidatury do Senátu, Schwarz odmítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám