Hlavní obsah

Protidrogové hlídky německých a českých policistů budou častější

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Motoristé mířící k severním česko-německým hranicím se musí připravit na častější policejní kontroly. Na bližší a intenzivnější spolupráci českých a německých policistů zejména v boji s drogovou přeshraniční kriminalitou se v pondělí v Liberci dohodli český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se saským ministrem vnitra Markusem Ulbigem.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec (vpravo) a jeho saský protějšek Markus Ulbig

Článek

I když se obě strany zavázaly společně podepsat dokument, jehož obsahem budou konkrétní kroky při potírání přeshraniční kriminality, až v červenci, policisté zahájí zesílené kontroly už nyní.

„Chceme se soustředit nejen na potírání výroby drog, ale i rozbití vytvořené distribuční cesty," prohlásil Ulbig. Je přesvědčený, že jsou k tomu potřeba společné vyšetřovací skupiny. „Přeshraniční kriminalitu lze potírat jen přeshraničně,“ dodal Ulbig.

Pervitin ničí Sasko

Z Česka za hranice s Německem míří stále více pervitinu, který se na německé straně prodává pod názvem Crystal. Léky, z nichž se droga v Česku vyrábí, jsou stále volně prodejné v sousedním Polsku. Za posledních pět let se podle Chovance v Německu počet drogových deliktů zvýšil o 300 procent a tento trend stále pokračuje.

Za prvních pět měsíců letošního roku se proti loňsku zvýšil počet případů o čtvrtinu, německá strana proto začala bít na poplach a pro saskou vládu je potírání této  kriminality jednou z jejích priorit.

Ročně se z Polska do Česka dovezou asi čtyři milióny tablet s pseudoefedrinem, uvedl Chovanec. Návrh zákona omezujícího volný prodej léků proti chřipce s obsahem pseudoefedrinu, z nichž se pervitin neboli metamfetamin vyrábí, už v jednou polském Sejmu neprošel.

V současné době se podle Chovance připravuje druhý pokus. „Pevně věřím, že nezvítězí lobbistické skupiny, ale zdravý rozum,“ prohlásil Chovanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám