Hlavní obsah

Chaloupka se soudu za výroky o Romech zřejmě nevyhne

Právo, kab

Exposlanec Otto Chaloupka půjde za své výroky o Romech na sociální síti Facebook před soud. Bývalý poslanec neuspěl u Nejvyššího soudu se svou žádostí o vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. U soudu argumentoval, že své statusy psal jako poslanec, a to prý rovnou ze Sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Exposlanec Otto Chaloupka ve Sněmovně

Článek

O pondělním neveřejném jednání Nejvyššího soudu Chaloupka ani nevěděl, informaci získal od Práva. Nyní ho čeká zřejmě stání u Obvodního soudu pro Prahu 1. „Počkám, až bude stanovený termín soudu, dostavím se tam a budu se hájit,“ řekl Právu Chaloupka.

Na čem svou obhajobu exposlanec postaví, však Právu nechtěl sdělit. „Nebudu zveřejňovat svou strategii. Jsem přesvědčený, že je to absurdní záležitost vyvolaná nějakým jiným zájmem než odsoudit někoho za trestný čin. Žádný trestný čin nevidím,“ řekl Právu Chaloupka.

Já se vymezuji vůči lidem, kteří škodí této společnosti. S etnikem to nemá nic společného.
Otto Chaloupka

Žalobu si bývalý poslanec vysloužil od Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 za údajné podněcování k nenávisti vůči skupině osob a k omezování jejich práv a svobod. Ještě jako člen Sněmovny politik zveřejnil na svém facebookovém profilu příspěvek k dění v Duchcově na Teplicku, kde skupina Romů napadla a zbila manželský pár.

Svých slov nelituje

"Slušní lidé dlouho snášeli vaše krádeže, agresivitu a neoprávněné požadavky na další a další výhody," napsal Chaloupka. V dalším komentáři pak dodal, že "lidi jsou na hraně – ještě pár takovýchto cikánských provokací a začne mazec. A pak je neochrání ani těžkooděnci".

Svých slov však nelituje ani nyní. „Já jsem jen komentoval napadení nevinných lidí. Považoval jsem to za svou povinnost. Potřeboval jsem se k tomu vyjádřit,“ vysvětluje nyní zpětně Právu Chaloupka. Rasista prý není. „Co je špatného na tom, že říkám, že se nesmějí přepadávat lidé na ulici?“ brání se. „Já se vymezuji vůči lidem, kteří škodí této společnosti. S etnikem to nemá nic společného,“ dodal.

Že jej Nejvyšší soud nevyňal z pravomoci policie a soudů, je vlastně poněkud překvapivé. Již v minulosti totiž zamítl trestní stíhání třem bývalým poslancům za ODS a bývalému šéfovi VV Vítu Bártovi. Ačkoli se kauzy týkaly možného uplácení, podle Nejvyššího soudu souvisely s výkonem mandátu v dolní parlamentní komoře.

V eurovolbách neuspěl 

Chaloupka byl poslancem za Věci veřejné od roku 2010 až do rozpuštění Sněmovny v létě loňského roku.

Na podzim založil se svým kolegou Michalem Babákem stranu Republika a stal se jejím předsedou. Strana však voliče nezaujala a v letošních eurovolbách získala 0,14 procenta hlasů.

U soudu nebude Chaloupka poprvé. V minulosti před něj stanul také kvůli podezření z korupce. Chaloupka údajně nutil asistenta, aby mu vyplácel část svého platu, což však politik popřel. Okresní soud v Hodoníně jej loni v březnu zprostil obžaloby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám