Hlavní obsah

Advokáti za vymáhání nízkých dluhů dostanou stovky místo tisíců

Právo, Josef Koukal

Odměny advokátů za vymáhání bagatelních částek se od 1. července rapidně sníží. Místo tisícových částek půjde řádově o stovky. Ministryně spravedlnosti Helena Válková to ve čtvrtek oznámila po setkání s předsedy krajských, vrchních a nejvyšších soudů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Článek

Ministerstvo tarify upravilo změnou vyhlášky o odměnách advokátů z roku 1996. „Nová je část pátá, zvláštní ustanovení o náhradě nákladů řízení,“ uvedla Válková.

Při vymáhání částek do 10 tisíc korun bude nově částka přiznaná žalobci na právní zastoupení advokátem u prvních tří úkonů právní služby, tedy převzetí věci, porady s klientem a zpracování návrhu na zahájení řízení, činit 200 korun. Dnes může dosahovat výše až 1500 korun.

Při vymáhání částek od 10 do 30 tisíc korun bude odměna za každý úkon činit 300 korun, u částek od 30 do 50 tisíc pak 500 korun. Dnes se může vyšplhat až na výši 3100 korun.

Vyšší než 50tisícové pohledávky již nejsou optikou ministerstva bagatelní a náklady věřitele na právní zastoupení se mohou řídit běžným advokátním tarifem.

„Pokud jde o exekuční řízení, čili už výkon rozhodnutí, tam je to ještě nižší,“ podotkla Válková. „Pokud tarifní hodnota nepřevyšuje 50 tisíc korun, bude odměna za prvé tři úkony představovat částku 100 korun,“ dodala ministryně.

Upravené tarify budou platné pro vymáhání pohledávek vzniklých až po prvním červenci 2014. Dluhy uznané soudem do konce června se budou vymáhat ještě podle dosavadní úpravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám