Hlavní obsah

Pojišťovny musí po nehodě proplácet nové díly i na starší auta, řekl Ústavní soud

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidič, jemuž po nezaviněné nehodě proplatila pojišťovna jen část oprav, nalezl zastání u Ústavního soudu. Ten odmítl výklad obecného soudu, že úplná úhrada nákladů by vůz zhodnotila oproti stavu před nehodou. Tato argumentace je podle ústavních soudců zjednodušující, neboť havarovaná vozidla mají na trhu obecně nižší cenu. O rozhodnutí informovala mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Článek

Cena opravy vozidla byla vyčíslena na 78 616 Kč, motoristovi však byla uhrazena pouze částka 55 691 Kč s tím, že opravou došlo ke zhodnocení vozidla o částku 22 925 Kč.

ÚS však odmítl argumentaci odvolacího soudu, který výši vzniklé škody snížil o 50 procent ceny všech nových dílů bez ohledu na to, zda byl stěžovatel jejich získáním reálně obohacen.

Ústavní soud konstatoval, že řidiči bylo ono tzv. zhodnocení vozidla v podstatě vnuceno. „Opravou vozidla přitom poškozený obvykle sleduje pouze jeho uvedení do stavu před nehodou. Pokud opravu vozidla nelze provést úsporněji a směrovala jen k odstranění následků škodné události, nejeví se Ústavnímu soudu spravedlivé, aby byli poškození pravidelně nuceni doplácet na zprovoznění vozu mnohdy nemalé částky,” uvedli soudci.

„Po poškozeném samozřejmě nelze požadovat, aby např. objížděl vrakoviště a hledal náhradní díl odpovídající stářím dílu, který byl během nehody poškozen,” konstatoval soud.

Případ se vrátí k opětovnému projednání městskému soudu v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám