Hlavní obsah

Pacienti se bouří, léčebné konopí není k sehnání

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok od přijetí zákona umožňujícího využívání léčebného konopí mají čeští pacienti stále smůlu. Ministerstvu zdravotnictví se totiž nepodařilo zprovoznit elektronický registr receptů, který musí lékaři pro předepisování konopí používat. Pacienti, kterým by mohlo pomoci nebo jim ilegálně již pomáhá, se proto sdružili do spolku KOPAC (konopí pacientům), který má za úkol konečně prosadit, aby se sušená droga dostala do lékáren a pacienti by si ji mohli beze strachu pořídit.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hana Vágnerová, ředitelka spolku, uvedla, že jí a jí podobným došla trpělivost, a proto se spolčili, aby upozornili veřejnost i politiky, že stát neumožňuje pacientům přístup k legálnímu a účinnému léku. „Léčba je sice legální, ale léčebné konopí není bohužel stále dostupné, a proto vznikl tento spolek,“ uvedla Vágnerová. Ona sama má roztroušenou sklerózu. „Nejsme spolek zhulenců, kteří si chtějí užívat, ale seriózní spolek pacientů, kteří mají na léčivo právo, ale stát nám jeho užívání zatím neumožňuje,“ uvedla Vágnerová.

Lékař a epidemiolog Tomáš Zábranský, který stál u zrodu zákona, upozornil na skutečnost, že ministerstvo vydalo vyhlášku, která neakceptuje skutečné potřeby pacientů. Vyhláška totiž nastavuje měsíční limit 30 gramů konopí, což je podle pacientů i lékařů pro řadu diagnóz málo. „Je to stejné, jako by lékaři mohli předepisovat pouze osminku acylpyrinu na horečku,“ uvedl Zábranský. Dodal, že je to očividná sabotáž zákona.

Pěstování v Česku sníží cenu

Státní ústav pro kontrolu léčiv již vydal několik licencí na dovoz konopí z Nizozemska. Podle Zábranského již jeden z dovozců – firma Elkoplast – přivezl tři kila sušené drogy a dodal ji do jedné lékárny na jižní Moravě. „Problém je, když se to pokoušejí lékaři předepsat, zjistí, že elektronický recept na léčebné konopí nelze vytvořit,“ poznamenal Zábranský.

Zákon umožňuje konopí k léčbě pěstovat. Výběrové řízení již bylo vyhlášeno a pěstitelé by měli být podle Zábranského vybráni během července. „Od pěstování v Česku si slibujeme hlavně výrazné snížení ceny. Konopí z Nizozemska bude stát okolo 300 korun, a my věříme, že české konopí bude stát pětinu až šestinu této ceny,“ poznamenal.

Čechokanaďan Philip Polívka používá konopí kvůli svému onemocnění (roztroušené skleróze) řadu let. Důležité podle něj je, aby si společnost uvědomila, že konopí je pro řadu z nich jediným lékem, který jim může pomoci. „Je potřeba, aby se zdraví lidé začali vůči této léčbě stavět otevřeněji,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám