Hlavní obsah

Číňané by se mohli jezdit léčit do ČR, děti do lázní, plánuje ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do českých lázní by se měly jezdit léčit čínské děti. Odborná centra by pak měla přivítat čínské pacienty. V pondělí to uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který se vrátil z pracovní návštěvy Číny. Náklady na léčbu by hradila čínská strana.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Článek

Českým lázním by to podle něj přivedlo pacienty, tím i podporu zaměstnanosti v oboru, který v minulých letech citelně zasáhlo omezení diagnóz, a tím pacientů léčených na náklady zdravotního pojištění.

"Hovořili jsme především o možnostech, že čínské děti, které jsou vystaveny velmi špatnému ovzduší v Pekingu a dalších městech, by využily klimatické možnosti českých lázní. A že bychom nastartovali projekt, který trochu připomíná, co v našich zamořených oblastech bylo, jakési školy v přírodě, že by na měsíc přijely skupiny čínských dětí do českých lázní, zde by se podrobily léčbě a měly zajištěnou i výuku," upřesnil Němeček výstup z jednání s čínskou ministryní zdravotnictví.

Mluvilo se podle něj i o tom, že by čínští pacienti byli ošetřování ve specializovaných centrech v ČR. "Domluvili jsme se, že na to ustavíme speciální pracovní skupinu, která připraví konkrétní možnosti, termíny, data a finanční řešení," řekl.

Podle ministrova vyjádření se mu podařilo dojednat, že profesoři čínské medicíny budou působit v královéhradecké fakultní nemocnici. Výhledově by se do Česka také mohly dovážet levnější generické léky z Číny a naopak.

Šance na rozvoj obchodu

Na čínské cestě doprovázeli Němečka také zástupci firem. Zúčastnil se tak otevření největší české zdravotnické investice v Číně, laboratoří biotechnologické firmy Sotio, která tak urychlí klinické zkoušky přípravků proti rakovině. Obchodní jednání vedla i česká firma Linet, která vyrábí nemocniční lůžka. Její zástupce podepsal s čínskou firmou rámcovou dohodu, ta otevírá dveře ke kontraktu až za miliardu korun ročně.

Obchodování s léky se při této cestě podle Němečka neřešilo. V delegaci byl ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta, který potvrdil, že možnost zde je, nutné ale je zajistit kvalitu léků. "Pokud čínské firmy budou mít zájem, a deklarovaly už, že ho mají, jsme připraveni být průvodcem, který jim umožní procedury absolvovat bez zbytečné administrativní zátěže," shrnul Němeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám