Hlavní obsah

Karol Sidon jako vrchní pražský rabín skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Karol Sidon rezignuje k 1. červenci na funkci vrchního rabína Židovské obce Praha. O jeho nástupci bude vedení obce jednat v polovině července. V pondělí o tom informovala Dita Šnajdrová z Židovské obce Praha. Sidon funkci vrchního pražského rabína zastává od roku 1992. Vrchním zemským rabínem zůstává.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Karol Sidon na archivním snímku

Článek

V Praze v současnosti působí vedle Sidona jako rabín ještě David Peter. "Rabín Sidon se k tomuto kroku rozhodl s ohledem na svůj věk a skutečnost, že pražský rabín David Peter se po třech letech již velmi dobře adaptoval, a je tedy pravý čas postupně tuto funkci předat," uvádí se v prohlášení předsedy pražské židovské obce Jana Munka. O jeho nástupci ale bude vedení obce oficiálně jednat 14. července.

Karol Sidon se narodil v srpnu 1942, je také spisovatel a autor divadelních her. V 60. letech byl redaktorem Literárních novin, Literárních listů a Listů, od 70. let patřil k zakázaným autorům, pracoval jako dělník a prodavač tisku, po podpisu Charty 77 byl propuštěn a následně byl zaměstnán jako topič.

V roce 1978 konvertoval k judaismu. V 80. letech byl pod nátlakem StB nucen emigrovat do Německa, kde studoval judaistiku. Do vlasti se vrátil počátkem 90. let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám