Hlavní obsah

Dětské skupiny dostaly ve Sněmovně zelenou

Aktualizováno

Poslanci v pátek schválili vznik dětských skupin, které mají doplnit nabídku stávajících mateřských škol a umožnit rodičům umisťování dětí. Ve skupinách by mohly být děti od jednoho roku až do zahájení školní docházky. Vládní novelu nyní dostane k posouzení Senát.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Článek

V dětské skupině by mohlo být podle normy nejvýš 24 dětí. Provozovatel skupiny by s rodiči uzavíral smlouvu. Musel by mít plán výchovy a péče. Zajistit by musel vhodné prostory a personál. Požadavky ale mají být mírnější než u školek. Náklady na zřízení skupiny odhaduje ministerstvo zhruba na půl miliónu korun, podobnou částku by stál roční provoz.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zřizovatelům, mezi kterými by mohly být firmy, úřady, radnice, vysoké školy, neziskové organizace a nově i spolky, by byly daňově uznány náklady spojené s provozem dětské skupiny. Na slevu na dani by měli nárok i rodiče.

Stát ušetří

Podle propočtů ministerstva by v roce 2015 mohlo v Česku fungovat přes 1100 dětských skupin. Zaměstnání několika desítek tisíc rodičů by pro státní rozpočet mohlo znamenat přínos 382 až 573 miliónů korun. V následujícím roce by mohlo přibýt dalších víc než 200 skupin, rozpočet by získal 457 miliónů až miliardu korun, a to podle počtu zaměstnaných matek a otců, uvádějí autoři v podkladech. Dětské skupiny vyjdou podle autorů návrhu mnohem levněji než postavení nových školek.

Kritici normy z řad komunistických poslanců namítají, že dětské skupiny povedou k rušení mateřských škol. Zastánci ale tvrdí, že půjde jen o alternativu ke školkám. Objevily se i hlasy, že novela bude znamenat konec mateřských center a lesních školek.

Sněmovna navíc podpořila doprovodné usnesení s požadavkem na přehodnocení nynějších hygienických požadavků na mateřské školy a jejich případné změkčení.

Krok k vyřešení převisu

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že schválení dětských skupin je významným krokem k vyřešení „převisu“ mezi poptávkou na umístění dětí v mateřských školách a reálnou nabídkou míst.

Ministryně práce Michaela Marksová připomněla, že „tato vláda má jako prioritu rozšíření kapacity veřejné sítě mateřských školek“, a podobné alternativy mohou prozatím pomoci. Uvedla, že dětské skupiny už fungují například na jejím ministerstvu nebo na ministerstvu zahraničí.

Nemá prý obavu, že by odsouhlasení dětských skupin ohrozilo fungující lesní školky nebo mateřská centra. Právě lesní školky podle ní mají nakročeno k tomu, aby byly zařazeny do sítě mateřských škol.

Hlasování předcházela v minulých dnech debata poslanců o složité proceduře hlasování kvůli množství pozměňovacích návrhů. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte se zavedením dětských skupin jako alternativy školek?
Ano
82,3 %
Ne
17,7 %
Celkem hlasovalo 826 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám