Hlavní obsah

Sobotka dal Válkové nůž na krk: Má poslední šanci, pokud zaváhá, půjde

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) došla trpělivost s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou. Po jednání s ní uvedl, že jí dává poslední šanci ukázat, že je schopná bez zaváhání řídit dál ministerstvo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravednosti Helena Válková

Článek

„Paní Válková byla do funkce ministryně nominována hnutím ANO a toto hnutí, jak jsem zjistil po rozhovoru s jeho předsedou Babišem, v současné době nenavrhuje její odvolání,“ konstatoval Sobotka v úterý večer poté, co jednal s Válkovou i jejím stranickým šéfem Andrejem Babišem.

Sobotku znepokojil další rozruch na ministerstvu spravedlnosti, který vznikl poté, co se náměstek Válkové Pavel Štern obrátil na protikorupční policii a stěžoval si, že si Válková žádá některé informace ohledně tendru na elektronické náramky. Válková ale trvá na tom, že to nebylo nic nestandardního a Šterna v úterý odvolala.

Babiš se za ni sice postavil, Sobotka ale zvednul výhrůžný prst. „Oznámil jsem dnes paní Válkové, že to budu respektovat. Současně jsem ji informoval o tom, že pokud projeví jakékoliv další zaváhání při vedení úřadu, bude ČSSD požadovat změnu v čele ministerstva spravedlnosti,“ uvedl.

Poslední šance

„Paní Válková má podle mého názoru poslední šanci, aby prokázala, že je schopná bez opakované negativní medializace řídit ministerstvo a plnit vládní program. Pokud tuto možnost promarní, bude muset z funkce odejít a nebude to moci svádět na žádného ze svých podřízených,“ dodal Sobotka.

Ministryně se naposledy před pár týdny dostala do křížku se svou první náměstkyní Hanou Marvanovou, kdy si obě ženy nedokázaly vyjasnit pohled na některé záležitosti. Už dříve na sebe upozornila nevybíravým vyjádřením k násilnostem druhé světové války.

Babiš Válkovou brání

Vicepremiér Andrej Babiš podle svých slov se Sobotkovým vyjádřením nesouhlasí. Vadí mu zejména to, že v případě celé kauzy nešlo prý o tendr, nýbrž o průzkum trhu, přičemž resort spravedlnosti vykonává dohled nad probační a mediační službou. „Takže paní ministryně postupovala podle zákona,“ uvedl.

„Je pravda, že takovéto kauzy poškozují resort, ale tuhle kauzu vyvolal náměstek, který z nepochopitelných důvodů šel na policii a hned potom volal do Lidových novin,“ poznamenal.

Připustil však, že vzhledem k opakovaným sporům Válkové s podřízenými může být vina i na straně ministryně. „Je možné, že paní ministryně nekomunikuje úplně ideálně, asi by potřebovala mít lepší komunikační přístup. Nicméně ještě jsem nezažil ani neslyšel, že by náměstek udával svého ministra. To jsme snad od listopadu nezažili,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám