Hlavní obsah

Vydávání opencard dopoledne nefungovalo

Praha
Aktualizováno

Vydávání opencard v zákaznickém centru pražského magistrátu od úterního rána zhruba 4,5 hodiny nefungovalo. Výpadek s největší pravděpodobností souvisel s přechodem systému pod správu hlavního města. V noci na úterý skončila smlouva Prahy se společností eMoneyServices (EMS). Výpadek potvrdila mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

Od úterních 8 hodin bylo zablokováno takzvané expresní vydávání karet. Cestující, kteří třeba ztratí kartu Opencard nebo ji zničí, nedostali u přepážky novou.

"Tato situace není nijak výjimečná, v minulosti k ní došlo už několikrát," uvedla dopoledne Hrubá. Karty Opencard, na které lidé cestují v MHD, normálně fungují. Bez potíží si držitelé mohou i dobíjet kupóny.

Úředníci museli kvůli výpadku systému odmítnout zhruba čtyři desítky občanů.

Vlastník licencí problémy očekával

Praha se začala starat o software nezbytný k provozu karty. EMS, která je vlastníkem licencí, upozorňovala, že může dojít k problémům.

Město se několik týdnů snažilo dohodnout s EMS na dalším fungování karty. Zvažován byl návrat papírových kupónů i vypsání výběrového řízení na nového provozovatele. Praha neakceptovala nabídku na odkup licencí za půl miliardy korun ani návrh, že by do systému vstoupili další investoři.

Sporný projekt Opencard, který dosud stál 1,35 miliardy korun, pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS). Za prodloužení smluv na servis čelí politici od roku 2012 trestnímu stíhání. Nedávno navíc město dostalo miliónovou pokutu od antimonopolního úřadu. V souvislosti s opencard bylo nepravomocně odsouzeno pět úředníků magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám