Hlavní obsah

Němeček chce udržet lékaře v odlehlých regionech finanční podporou

Praha

Ministerstvo zdravotnictví zvažuje, že by mohlo ekonomicky podporovat praktické lékaře a menší lékárny v odlehlejších regionech. Při čtvrtečních interpelacích ve sněmovně o tom hovořil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

Praktičtí lékaři by mohli dostávat bonus ke kapitační platbě, tedy paušálu za pacienty. "Právě u těch, kteří zajišťují péči v odlehlých regionech, kde je málo pacientů na plné ekonomické zabezpečení praxe, ale z hlediska zájmu státu na zajištění zdravotní péče v těchto regionech je to potřeba," řekl Němeček na dotazy Jiřího Skalického (TOP 09 a Starostové).

V případě lékáren se podle ministra diskutuje o zavedení takzvaného dispenzačního poplatku za výdej jednotlivého balení léku. Prvním krokem má být podle ministra zavedení úkonu lékárníka jako nositele zdravotního výkonu z pojištění do zákona.

"Budeme vymýšlet, jak co nejefektivněji zajistit skutečně ty lékárny, které nám zajišťují potřebnou péči v odlehlých regionech, a nepřeplácet při tom řetězce," podotkl.

Přijdou o regulační poplatky

Praktičtí lékaři a lékárny mají od příštího roku přijít podle vládních plánů o regulační poplatky. Praktikům platí pacienti za návštěvu 30 korun a lékárnám 30 korun za recept. Němeček poznamenal, že lékárenské řetězce platby už nyní nevybírají. Zachován bude jen nyní devadesátikorunový poplatek za pohotovost.

Ministr zdravotnictví taky řekl, že hodlá zachovat pacientům ochranné limity. Byly zavedeny se zdravotnickými poplatky před šesti lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám