Hlavní obsah

Meteorologové rozšířili varování před horkem

Novinky, ras
Praha
Aktualizováno

Výstraha před velkým vedrem už na úterý platí pro celé Čechy a jižní Moravu. Meteorologové varování zvýšili na stupeň vysoký pro Jihomoravský kraj, část Královéhradeckého a Jihočeského kraje. Tropy vyvrcholí v úterý odpoledne, kdy bude rtuť teploměru atakovat šestatřicet stupňů.

BEZ KOMENTÁŘE: Kropicí vůz osvěžuje lidi na Václavském náměstí Video: Novinky

 
Článek

Vysoký stupeň nebezpečí tak platí pro drtivou většinu krajů. Pouze kraje Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský zůstávají v pásmu nízkého stupně nebezpečí, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Nejvyšší denní teploty budou dosahovat v úterý 32 až 36 °C a ve středu 30 až 35 °C.  Nad 34 stupňů budou v odpoledních hodinách vystupovat teploty v úterý i ve středu zejména v nižších polohách Čech a na jižní Moravě,” uvedl ČHMÚ.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Čechách a na Českomoravské vrchovině se zároveň podle meteorologů ve středu a v noci na čtvrtek dají očekávat velmi silné bouřky.

Meteorologové varují hlavně před vznikem požárů, zdravotníci mají obavy z možných kolapsů zejména u seniorů a kardiaků.

Zdravotní problémy mohou způsobit i nevhodně nastavené klimatizace. Příliš nízká teplota může vyvolat angínu. Pro organismus jsou náročné především časté přechody z horka do klimatizovaných prostor. Rozdíl v nastavení teploty klimatizace by měl být maximálně sedm stupňů, ideální je pětistupňový rozdíl. Foukající studený vzduch může způsobit například i zablokování krční páteře.

Přívalové deště i kroupy

V noci na středu začne počasí ovlivňovat od severozápadu zvlněná studená fronta a nejprve na severozápadě a západě Čech se objeví první bouřky.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Členky jezdeckého klubu v Třešti na Jihlavsku využily tropické teploty k plavení koní.

Ty se v teplém vzduchu před frontou mohou vytvářet také v oblasti Českomoravské vrchoviny. „Později odpoledne a večer se budou bouřky rozšiřovat i na ostatní území Čech. Na jih Čech dorazí pravděpodobně až později večer nebo v průběhu noci, uvedl ČHMÚ.

Na některých místech se mohou objevit i velmi silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm. Napršet by mohlo až 60 milimetrů srážek. Nebudou chybět ani kroupy a nárazy větru překročí 90 km/h. Teploty budou ve středu stále ještě vysoké mezi 30 až 35 °C. Ve čtvrtek by se ale mělo ochladit na příjemných čtyřiadvacet.

Reklama

Výběr článků

Načítám