Hlavní obsah

Kalouskův „nevinný” dotaz rozložil jednání důchodové komise

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek opustil komisi, která se zabývá reformou penzí. Po středečním jednání to oznámil její předseda Martin Potůček. Podle něj Kalousek narušil debatu tím, že se začal jednoho z účastníků ptát na jeho předlistopadové členství v komunistické straně.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Jednání jsem považoval za velmi konstruktivní a dělná až do chvíle, kdy se zástupce TOP 09, pan místopředseda Kalousek, začal ptát profesora (Jaroslava) Vostatka na to, jak dlouho byl v KSČ,” popsal Potůček situaci, po níž jednání přerušil. Podle Potůčka šlo o dotaz, který „znevažoval účastníka diskuse”.

Po krátkém přerušení prý Kalousek oznámil, že v dané situaci již nebude dál působit v komisi, která má připravit cestu k ukončení druhého důchodového pilíře.

Podle Kalouska doprovázel Vostatek svůj referát o důchodových systémech „účelovými komentáři”. „Dovolil jsem si v rámci diskuse vznést doplňující otázku, kolik let byl členem Komunistické strany Československa. Zdůrazňuji, že tento fakt jsem nepodroboval žádnému hodnocení, pouze jsem chtěl tuto informaci ve formě prosté číslovky uvést do zápisu, stejně tak, jako bych to požadoval v případě, že prezentaci by vedl bývalý člen NSDAP,” dodal bývalý ministr financí. Podle něj proti „v zásadě nevinnému” dotazu vznikl „hysterický odpor”.

Následně prý již nebyl puštěn ke slovu a neviděl proto důvod, proč dělat v komisi „křoví”. TOP 09 je ale připravena pokračovat v odborné debatě, dodal Kalousek. Hodlá se proto obrátit na příslušné ministry, aby jej ujistili, že šlo pouze o exces.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám