Hlavní obsah

Do druhého pilíře letos vstoupilo jen 700 lidí, komise chystá jeho konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve druhém pilíři spořilo na důchod koncem března 82 630 lidí, o necelých 700 více než na konci roku. Ve třetím pilíři spořilo 4,92 miliónu účastníků, což bylo zhruba o 40 tisíc méně než koncem roku. Informovala o tom Asociace penzijních společností.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do druhého pilíře je od loňského ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého příjmu. Současná vláda však jej chce zrušit. Nová důchodová komise, která má jeho konec přichystat a připravit další reformní kroky v systému penzí, se poprvé sešla v úterý. [celá zpráva]

V transformovaných fondech třetího pilíře, které jsou již pro nové zájemce uzavřené, pokračuje přirozený pokles účastníků. Lidé si z nich peníze vybírají nebo přestupují do účastnických fondů. Počet klientů transformovaných fondů klesl od začátku roku o 70 000, naopak v účastnických fondech přibylo 30 000 lidí.

"V prvním čtvrtletí pokračoval úbytek počtu klientů ve třetím pilíři. Z pohledu nově vstupujících klientů do účastnických fondů bude nutné, aby se stát zamyslel nad takovými opatřeními, která by do systému ve větší míře zapojila lidi mladší 40 let. S tím souvisí i otevření otázky regulace distribuce, která je v nynější zákonné úpravě velkou brzdou zájmu o spoření na penzi. U dalšího růstu objemu vkladů bude nutné více motivovat zaměstnavatele nebo zavést inflační valorizaci státního příspěvku," uvedl prezident asociace Vladimír Bezděk.

Ve fondech je přes 290 miliard

Ve srovnání se stavem na konci roku 2013 stoupl objem spravovaných peněz ve všech typech fondů o devět miliard na 291,33 miliardy korun. Celkový zisk fondů penzijních společností za první čtvrtletí 2014 činil 958 miliónů korun.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření.

To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie a v neexistenci výsluhové penze. Nové fondy už také neručí za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.

Reklama

Související témata:

Související články

Na penzi spoří téměř pět miliónů Čechů

Ke konci loňského roku evidovaly penzijní společnosti zhruba 4,96 miliónu účastníků penzijního připojištění ve třetím pilíři. Z toho jich bylo 4,87 miliónu...

Výběr článků

Načítám