Hlavní obsah

Sobotka zabrzdil Babišův nápad vrátit poplatky do nemocnic

• Aktualizováno

Nápad ministra financí Andreje Babiše (ANO) vrátit do hry poplatky za pobyt v nemocnici a resuscitovat druhý pilíř důchodové reformy se nezamlouvá premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Ten podobné návrhy odmítá a Babišovi připomněl, že by se musela změnit koaliční smlouva, s čímž by musely souhlasit všechny tři vládní strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

"Vláda musí pracovat, plnit svůj program, a ne se hádat. Koaliční smlouva platí jako celek a ČSSD nevidí žádný důvod ji měnit nebo zpětně zpochybňovat," reagoval v úterý Sobotka na Babiše, který označil zrušení poplatku i druhého pilíře za chybu. [celá zpráva]

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek se nebrání jednání. Odkázal však rovněž na koaliční smlouvu, v níž se stanoví, že strany poplatek za pobyt v nemocnici nebudou opětovně zavádět a druhý důchodový pilíř sloučí se třetím. Ve druhém pilíři si mohou lidé část odvodů přesměrovat do vlastního spoření u soukromého fondu.

Babišův návrh zaujal místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. „Mrzí mě, že na to přišel až teď,” uvedl v České televizi s tím, že Babišovi nedělá problém měnit názory ze dne na den. „To je problém všech populistických hnutí,” neodpustil si bývalý ministr financí popíchnutí.

Kalousek nicméně připustil, že by neměl problém podobné návrhy podpořit.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby se vrátily poplatky v nemocnicích?
Ano
51,9 %
Ne
48,1 %
Celkem hlasovalo 1958 čtenářů.

Reklama

Související články

Babiš chce znovu zavést platbu v nemocnici

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš chce v koalici znovu otevřít otázku poplatku za pobyt v nemocnici. Jeho zrušení považuje za chybu. Podobně se...

Výběr článků

Načítám