Hlavní obsah

Moje hnutí kampaň odsabotovalo, zlobí se Babiš

Právo, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je nakonec překvapen z prvenství v eurovolbách, ale i přesto si přál více mandátů. Není spokojený s předvolební kampaní a domnívá se, že členové jeho hnutí nevynaložili dostatečné úsilí. ANO zvítězilo ve volbách do Evropského parlamentu s obdrženými 16,13 procenta hlasu. Získalo čtyři mandáty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Před vyhlášením výsledků jste připouštěl, že byste mohli být třetí. Překvapilo vás prvenství?

Určitě, naše výzkumy říkaly, že když bude nízká účast, tak budeme až třetí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jak jste spokojen se čtyřmi mandáty?  

Přál jsem si šest mandátů.

Hovořil jste o tom, že byste rád zkrátil dobu trvání evropských voleb.

Ano. Rád bych, aby se zkrátily volby na jeden den a aby mohly probíhat elektronicky.

Účast u voleb byla nízká. Co na to říkáte?  

Překvapilo mě to, protože jsem čekal, že bude nejvyšší účast v historii voleb do EP.

Potvrdilo se, že Čechy tolik nezajímá dění v EU?  

Potvrdilo se to, že za deset let naši politici a média nebyli schopni připomenout našim občanům už jen to, že když jedeme do Německa, Rakouska, Slovenska, Polska, Maďarska, že tam nestojí pasová kontrola a celník.

Je pro nás výhodné, že je svoboda, svoboda volného trhu, obchodu, nemluvě o tom, že máme z EU za deset let o 333 miliard korun víc, než jsme tam dali. Média vždycky jela jen negativa – žárovky, pomazánkové máslo a tak dál. Plus to, co jsme poslali do EU, to byly nuly. Nevím, kdo zná komisaře a kam chodili naši evropští poslanci a vykládali, co se tam vlastně děje.

Jak hodnotíte kampaň, byla klidnější než před loňskými volbami do Sněmovny?  

Můžu hodnotit naši kampaň, která byla špatná, hnutí to odsabotovalo, naši členové a funkcionáři už se vidí v komunálu jako starostové. Hodnotím to negativně. Já jsem si to odpracoval, i když mám dost povinností, ale z mého pohledu to nebyla dobrá kampaň.

Co myslíte tím, že to hnutí odsabotovalo?  

Když jsme dělali výjezdy pro pana Teličku a jeho tým, nedostatečně je zabezpečili, nepropagovali. I ty mítinky, já jsem objel celou Českou republiku, všechna krajská města – s výjimkou některých, protože se konala třeba Bezpečnostní rada státu nebo jsem se nedostal ze Sněmovny, ale alespoň jsem se s lidmi na mítincích spojil přes Skype.

Vinny jsou tedy vaše místní organizace?  

Rozhodně. Stavěly se k tomu ne moc vstřícně a měl jsem z toho pocit, že se k tomu někteří chovali, jako že se jich to netýká. Všichni už žijí komunálními volbami, což z mého pohledu není pro hnutí až tak důležité. Strategie našeho hnutí jsou parlamentní volby a možná komunál ve velkých městech, ale určitě ne plošně.

Podniknete teď proti nim nějaké kroky?  

Žádné kroky, řeknu jim to stejně, jako to říkám vám.

Před volbami jste říkal, že budete chtít být v kampani úspornější. Na kolik vás vyšla?

Osmnáct a půl miliónu.

Podle průzkumu ČT by si lidi za eurokomisaře přáli pana Teličku, který se ale nelíbí vašim koaličním partnerům. Jak budete tento rozpor řešit?  

Nejlepší by bylo, kdybychom udělali nějaké tři televizní debaty za účasti všech kandidátů, každá z koaličních stran by pozvala nějakého zahraničního politika, proběhla by debata v angličtině o problémech Evropské unie. Lidi by si mohli říct, kdo je dobrý a kdo špatný.

Co kdyby si dělal naděje lídr TOP 09?  

Pan Niedermayer by byl celkem dobrá volba. Shodou okolností jsem s ním v prosinci jednal, aby se stal ministrem financí, když jsem uvažoval o tom, že budu jenom vicepremiér, a ne ministr.

Babiš se předem smiřoval s prohrou
Den dlouhé čekání na výsledky od uzavření volebních místností v sobotu večer provázela očekávání, nervozita, ale i zmatek.
Šéf vítězných ANO Andrej Babiš se už před vyhlášením konečných výsledků smiřoval s porážkou od TOP 09. Dokonce prohlásil, že jejich lídr Luděk Niedermayer by byl dobrým eurokomisařem, i když ANO prosazuje na tento post Pavla Teličku.
Vítězství TOP 09 totiž předpovídala MF Dnes, kterou shodou okolností Babiš vlastní. Jeho hnutí přitom list předpověděl až třetí místo.

Reklama

Výběr článků

Načítám