Hlavní obsah

Volby do europarlamentu jsou nepotřebné, řekl Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Volby do Evropského parlamentu jsou neautentické a nepotřebné, řekl bývalý prezident Václav Kaus v základní umělecké škole v pražských Kobylisích, kam přeci jen přišel v sobotu volit. Rozmýšlel se prý ale dlouho.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalý prezident Václav Klaus volil v pražských Kobylisích.

Článek

Přiznal, že programy stran ani nečetl. "Musím se přiznat, že jsem snad vůbec prvně za období 25 let po pádu komunismu velmi váhal, jestli mám vůbec jít volit," řekl novinářům. Jednak prý nemá žádnou politickou stranu, které by si natolik vážil, jednak zásadně nesouhlasí s myšlenkou Evropského parlamentu.

Nízká volební účast podle něj svědčí o tom, že si stále více lidí uvědomuje, že pokus centralizovat a uměle řídit Evropu z jednoho místa je omylem.

Klause k volbě doprovodila švagrová a vnoučata.

Bývalý prezident se nikdy netajil svou nechutí k EU a snaze centralizovat její řízení.

Naopak ostatní politici k volbě vyzývali a nad špatnou účastí lamentovali. Prezident Miloš Zeman si posteskl, že Češi problematiku EU neberou vážně a mylně se domnívají, že se jich netýká. Přitom o většině zákonů se rozhoduje právě tam.

Prezident Zeman hlasuje ve volbách do Evropského parlamentu Video: Novinky

Zeman se vyslovil i pro to, aby byla volební účast povinná. [celá zpráva]

Klaus připomněl, že povinná volební účast už tu jednou byla. „Povinnou, nebo skoro povinnou volební účast jsme tu měli už za komunismu. Nevím, jestli se k tomu někdo jiný než pan prezident chce vracet," podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám