Hlavní obsah

Babiš netrvá na zrušení daňové slevy pro podnikatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nelpí na zrušení daňové slevy na poplatníka pro podnikatele využívající výdajové paušály. S tím přitom počítá návrh zákona o dani z příjmu, který předložilo ministerstvo financí do připomínkového řízení. Babiš to řekl před středečním jednáním vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

"Klidně můžeme od návrhu ustoupit," citovala Babiše Česká televize. "Není to můj osobní návrh, je to otevřená záležitost," dodal s tím, že kabinet hodlá podpořit opravdové živnostníky namísto těch, kteří na nynějším systému paušálů parazitují.

Podle návrhu by se dále měla omezit absolutní výše odpočtu u paušálních výdajů živnostníků využívajících 60procentní paušál. Podnikatelé, kteří používají 60procentní paušální výdaje ze svých tržeb, budou moci využít paušál jen do výše 1,2 miliónu korun. To odpovídá meznímu příjmu dva milióny korun.

Lidovci ovšem v úterý uvedli, že nepodpoří daňové změny, které ministerstvo financí navrhuje a které by se dotkly živnostníků. Nejmenší koaliční partner požaduje také vyšší slevu na dani na druhé a třetí dítě, než s jakou ministerstvo financí počítá.

Proti změnám daňových paušálů je i opozice. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by se daňová zátěž v příštích dvou letech zvýšila zhruba o 40 miliard korun, šlo by tak o jedno z nejvýznamnějších zvýšení přímých daní od vzniku samostatného českého státu.

Návrh ministerstva počítá také s navýšením slevy na dani na druhé a další dítě o 100 korun měsíčně nebo navrací daňovou slevu pracujícím důchodcům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám