Hlavní obsah

Brabec zhodnotil sto dní na ministerstvu, chce lépe hospodařit

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr životního prostředí Richard Brabec ve středu zhodnotil svých prvních sto dní v čele resortu. Za největší problém označil čerpání peněz z evropských fondů, které chce napříště zlepšit. Zrušil také řadu podle něj problematických smluv, čímž ušetřil asi 300 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Článek

Prioritou úřadu bylo podle Brabce zachránit co nejvíce peněz z operačního programu Životní prostředí. Snížit hrozící ztrátu 13 miliard korun byť jen na polovinu bude podle něj nesmírně obtížné, přesto věří, že se podaří zachránit řádově miliardy.

Ministerstvo zároveň připravuje plánovací období pro roky 2014 až 2020, pro které je vyhrazena zhruba polovina peněz oproti současnému období. „O to bude důležitější, abychom s nimi dokázali hospodařit lépe,“ prohlásil.

Brabec po svém nástupu do funkce nechal rovněž posoudit problematické smlouvy, přičemž díky zastavení několika z nich se podařilo ušetřit až 300 miliónů korun.

Maximální zrychlení čerpání

Maximální zrychlení čerpání peněz z evropských fondů označil Brabec za hlavní prioritu i pro následující měsíce. Chce také předložit záměr nového zákona o odpadech, novelu o ochraně přírody a krajiny a vyřešit problém s ovzduším v Moravskoslezském kraji.

Co se týče negativních zkušeností za prvních 100 dní na ministerstvu, jmenoval Brabec zdlouhavé procesy ve státní správě. Stále se mu také nedaří vyřešit situaci kolem Národního parku Šumava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám