Hlavní obsah

Snižme daň z potravin, překvapil Bendl ODS

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní návrh na snížení DPH u léků, knih a dětských plen možná dostane „bratříčka“ v podobě návrhu na snížení nepřímé daně u potravin. Překvapivě s ním chce přijít poslanec ODS a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl, za jehož vládního angažmá se DPH zvyšovala.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Bendl (ODS)

Článek

Jeho návrh se nejspíš nesetká s pochopením ani u jeho mateřské ODS, která nadále preferuje jednotnou sazbu DPH.

„Myslím, že ČR konečně čeká oživení ekonomické situace, a pokud se má snižovat daňové zatížení léků, měly by k tomu patřit všechny potraviny,“ řekl ve čtvrtek Bendl Právu. Návrh se chystá přednést v okamžiku, kdy Sobotkova vláda přijde se snížením DPH na léky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Exministr trvá na tom, aby do snížené sazby byly zahrnuty všechny potraviny, včetně těch luxusních. „Kdyby tam nebyly všechny, akorát by vznikl prostor pro komplikace a machinace. Každý si sám rozmyslí, co koupí, lidé podle mě budou preferovat české potraviny,“ uvedl Bendl.

Vláda Petra Nečase sváděla v uplynulém volební období urputné boje o to, která komodita ještě může být na seznamu základních potravin, a být tak ve snížené sazbě, a která už ne.

Bendl: Někdo bude mít pochopení

Bendl je i připraven na to, že někteří jeho spolustraníci nebudou mít pro jeho návrh pochopení. „Někdo v ODS si možná bude myslet něco jiného, ale jsem připraven na diskusi. ODS vždy chtěla maximálně dvě sazby daně. Myslím, že by to ČR pomohlo,“ řekl Bendl.

ODS si asi dělá z lidí legraci. Byla to ODS a TOP 09, která přes odpor ČSSD zvýšila DPH na potraviny z pěti procent na patnáct
Bohuslav Sobotka

S jeho nápadem však nesouhlasí ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Je evidentní, že jakmile nastane debata o snížených sazbách DPH, otevře to Pandořinu skříňku politických a podnikatelských tlaků, co tam má být, a co nemá. Podle mého názoru je vůbec chyba o snížené sazbě DPH uvažovat. Tuto chybu dělá koalice, že ji chce zavést. My preferujeme jednotnou sazbu DPH kolem patnácti procent,“ řekl Právu Skopeček.

Sobotka: Je to festival pokrytectví

Bendlovi se vysmáli i představitelé koalice. Včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který ale sám o snížení DPH na potraviny uvažuje.

„ODS si asi dělá z lidí legraci. Byla to ODS a TOP 09, která přes odpor ČSSD zvýšila DPH na potraviny z pěti procent na patnáct. Jen proto, aby mohli snížit daně těm nejbohatším a firmám. To je opravdu od ODS festival pokrytectví. Pan poslanec Bendl by se místo takových návrhů měl každý den omlouvat občanům za to, že jim zdražil živobytí,“ řekl Právu Sobotka.

Šance na snížení DPH u potravin by tu podle premiéra byla, nejdřív ale koalice chce zvýšit výběr DPH, jak si předsevzala. „Pokud se nám to podaří, do dvou let uvažujeme o tom, že bychom DPH na potraviny snížili,“ uvedl premiér.

Nová sazba daně na léky, knihy a pleny

Podobně zareagoval i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Úsměvné. Proč pan poslanec Bendl hlasoval za zvýšení DPH pro potraviny z 10 na 15 procent za vlády ODS, TOP 09 a VV?“ napsal Právu Babiš v SMS.

Koalice se nedávno dohodla na tom, že od ledna 2015 bude platit třetí snížená desetiprocentní sazba daně pro léky, knihy, dětské pleny a dětskou výživu. Se dvěma současnými sazbami, 15 a 21 procent hýbat nechce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám