Hlavní obsah

Zeman na Hradě přijal barmského disidenta

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman přijal v úterý na Pražském hradě barmského disidenta Kyawa Zwu Moea. Šéfredaktor vlivného barmského časopisu Irrawaddy vydávaného v Thajsku patří k nejvýznamnějším bojovníkům za lidská práva ve své zemi. Prezident Zeman během setkání s ním vyjádřil podporu demokratizačnímu procesu v Barmě.

Foto: hrad.cz

Kyaw Zwa Moe při setkání s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

Kyaw Zwa Moe byl v 16 letech odsouzen k deseti letům vězení za protistátní činnost. Barmská junta ho tak potrestala za psaní protivládních nápisů na záchodcích střední školy, kde studoval.

„Političtí vězni směli tehdy číst jen propagandistické plátky. Chtěli uvěznit i naši mysl,“ uvedl disident.

Exilová média sehrála důležitou roli ve volbách v listopadu 2010. Za nezávislé informace o hlasování tehdy barmským médiím hrozilo nebezpečí. O frašce, kterou se tehdejší volby staly, se tak svět dozvěděl i díky Kyawu Zwu Moeovi.

Barma se jen pomalu probojovává k demokracii. Zdrojem napětí se tam stalo i sčítání lidu. Obavy lidskoprávních organizací směřovaly především k Arakanskému svazovému státu na západě země, kde v posledních letech probíhají ozbrojené střety mezi většinovými Rachiny a menšinou Rohingů. V těchto střetech dosud zemřelo 280 lidí a 140 tisíc jich bylo nuceno opustit své domovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám