Hlavní obsah

ODS kritizuje vývoj situace v ÚSTR, pokusí se přesvědčit Senát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátoři ODS se vynasnaží v horní komoře parlamentu rozvířit debatu kolem situace v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Nelíbí se jim výběrové řízení na ředitele ÚSTR. To ODS označila za „komplikované, nekompetentní a účelově vedené”. Členové rady byli v úterý vyzváni k rezignaci, protože údajně porušují své kontrolní pravomoce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Senátor ODS Tomáš Grulich uvedl, že například z devíti členů komise, která připravovala výběrové řízení, pět podepsalo rezoluci za zrušení ústavu. Prohlášení vedení ústavu i jeho designovaného ředitele Zdeňka Hazdry vedou k obavám, že se chystá rozdělení ÚSTR a s ním doposud propojeného Archivu bezpečnostních složek. "Došlo by tak k zásadnímu narušení samotné existence ÚSTR," dodal Grulich.

Současné vedení ústavu podle něj navíc zanedbává povinnost digitalizovat dokumenty předlistopadových bezpečnostních složek, které jsou uloženy v archivu. Ústav v rozporu se svým edičním plánem nevydal značnou část chystaných publikací, podotkl senátor jménem klubu ODS.

ODS už jednou neuspěla

ODS se pokoušela situaci v ústavu projednat už na březnové schůzi Senátu kvůli tomu, že se vedení ústavu rozhodlo opustit Platformu evropské paměti a svědomí, která sdružuje podobné organizace ze zahraničí.

Ústav tím dal podle senátorů ODS na vědomí, že nehodlá na mezinárodním poli spolupracovat na odhalení zločinů totalitních režimů. Se snahou o projednání ale neuspěla.

Jednání by podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) bylo nepřipravené a tendenční, neboť zástupci ÚSTR o něm nebyli předem informováni. Situaci v ústavu má být podle sociálních demokratů navíc věnováno veřejné slyšení, které bude 3. června už za účasti Hazdry.

Reklama

Výběr článků

Načítám