Hlavní obsah

České zákony jsou tak zamotané, že se v nich ztrácejí už i soudci

Právo, Jindřich Ginter

Zákony jsou v Česku tak komplikované a neprovázané, že se v nich obtížně orientují už i samotní soudci. Před dvěma stovkami právníků a soudců na odborné konferenci Právní prostor, konané tento týden v Seči, to prohlásil místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala

Článek

Podle něho se stav českého práva zhoršuje natolik, že by to brzy mohlo vyústit v rezignaci na demokratický stát.

„Už i pro soudce je obtížné zákony číst a orientovat se v nich,“ uvedl Fiala. Konference, nad níž převzala záštitu ministryně spravedlnosti Helena Válková, otvírá ostrou diskusi právníků, zda už nyní začít novelizovat kontroverzní nový občanský zákoník (NOZ), platný od letošního ledna.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fiala: Nový zákoník je plný absurdit

Podle Fialy právě nový občanský zákoník je doslova prošpikovaný absurditami. „NOZ nově stanovuje nemožnost úplného zbavení způsobilosti k právním úkonům. Pominu-li skutečnost, že toto bylo zapotřebí možná v roce 1990, tak se musím usmívat, když se teď s ohledem na NOZ přezkoumávají starší rozhodnutí, a určuje se tedy, že se omezuje právní způsobilost osoby tak, že nemůže činit vůbec žádné úkony,“ dodal Fiala.

Postoje místopředsedy NS jsou přitom závažné, neboť Nejvyšší soud sjednocuje rozhodovací praxi soudů nižších instancí, aby v obdobných případech rozhodovaly jednotně. Přitom právě na výkladech soudců bude, jak se budou mnohá ustanovení nového občanského zákoníku uplatňovat v praxi.

Neutěšený stav českého práva by mohl brzy vyústit v rezignaci na demokratický stát
Roman Fiala, místopředseda Nejvyššího soudu

Jako další příklad absurdit Fiala uvedl otázky kolem vypořádávání společného jmění manželů. Tedy jak se realizuje u manželství uzavřených před 1. lednem 2014 a po něm.

Na paškál se ale nedostal jen nový občanský zákoník, ale i samotné procesní právo. „Máme čtyři civilní procesy, což je v tak malém státě už trochu moc. Zjednodušit proces neznamená stručnou normu, ale snadno pochopitelnou a realizovatelnou. Procesní předpisy přitom předznamenávají, jaká bude u nás cesta práva. Kromě toho mají nesmírné sociální dopady,“ zdůraznil Fiala.

Rovněž podle soudce Jaromíra Jirsy by se procesy měly začít sjednocovat. Například se nedomnívá, že je třeba mít zvlášť exekuční a civilní proces.

Baxa: Legislativu ovlivňují hlupáci

„Stav zákonů je takový, jaký je, protože na veřejnoprávní regulaci se podílejí lobbisté a ti, kteří mají být předmětem této regulace. Legislativní proces ovlivňují hlupáci a resortismus,“ prohlásil na konferenci v Seči předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Podle něj stát sice produkuje velké množství zákonů, zřizuje k nim instituce, ale spravedlnost se příliš naplňovat nedaří. Současně ale Baxa konstatoval, že stav českého práva a jeho tvůrců je odrazem stavu celé společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám