Hlavní obsah

Primátor Kajnar definitivně opustil ČSSD

Právo, Denisa Telaříková, Pavel Karban
Ostrava

Ostravský primátor Petr Kajnar se neodvolal proti zrušení členství v ČSSD a stranu po téměř 17 letech opustil. Osmapadesátiletý primátor označil svůj odchod za definitivní přetrhání vazeb s ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátor Ostravy Petr Kajnar

Článek

Kajnar by se proti zrušení členství ve straně musel odvolat k okresní konferenci ČSSD přes okresní výkonný výbor strany v Ostravě. „Na OVV nic nedošlo,“ potvrdil Právu předseda ostravské ČSSD a poslanec Adam Rykala.

Na odvolání měl primátor 30 dní od dne doručení rozhodnutí. „V tuto chvíli neprojevuje žádný zájem být členem sociální demokracie, cítím to tak, že ani nemá zájem být v ČSSD,“ doplnil Rykala.

Že se proti vyloučení neodvolal, vzápětí potvrdil i samotný primátor. „Myslím si, že problémy ostravské sociální demokracie jsou tak velké, že už ani necítím potřebu nějak na ně ukazovat. Nechci sociální demokracii komentovat, aby to nebylo vykládáno, že je to z mé strany nějaká pomsta či nespokojenost, že jsem proti nim zaujatý,“ poukázal Kajnar a dodal: „Se sociální demokracií jsem definitivně skončil. A to i v případě, že žaloby, které jsem proti straně podal, by u soudu uspěly.“

Do nové strany vstupovat nebude

Víc nechtěl primátor rozvádět svoji další politickou kariéru. Kajnar jen dodal, že nehodlá vstoupit do hnutí Šance, které zakládá senátor Petr Guziana, který sám opustil ČSSD v pondělí 14. dubna. „Nic o tom, že bych měl být na kandidátce jeho nově vznikajícího hnutí Šance, nevím. Co se týká jiných politických hnutí, zatím to nebudu komentovat,“ poznamenal Kajnar.

O členství ve straně přišel Kajnar počátkem letošního roku. Nejprve mu v lednu zrušili členství v ČSSD spolustraníci z místní organizace Ostrava-Poruba, v únoru jejich rozhodnutí potvrdila valná většina členů ostravského OVV ČSSD. Na to Kajnar zareagoval další žalobou proti ČSSD. Důvodem ke zrušení primátorova členství v soc. dem. byly žaloby na stranickou kandidátku před loňskými předčasnými sněmovními volbami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám